Bernina Søm og Strikk – Med nål og tråd

I Liegata 6 ligger Bernina Søm & Strikk, også kjent som Systua. Butikken har vært en del av bybildet i over 50 år, og Inger Haugerud (t.h.) har vært eier og driver i 22 av dem.

Inger, som har svennebrev i kjole- og draktsøm fikk muligheten til å overta butikken på midten av 90-tallet sammen med en medstudent etter bestått svenneprøve. De to drev butikken sammen i 15 år før Inger fortsatte driften på egen hånd. I dag har hun en ekstrahjelp, barndomsvenninnen Turid Terkelsen, som hjelper henne med ekspedering av kunder og søm. Som butikknavnet tilsier, så selger Inger symaskiner fra Bernina. Dette er kvalitetsmaskiner fra Sveits med en historie som strekker seg helt tilbake til 1893. Selskapet er familieeid og deres maskiner blir brukt over hele verden. Maskinene kommer med 5 års garanti, og prisene starter på 1.800,- noe som også gjør de egnet som gave. – Vi selger mange symaskiner, og det er jo en veldig hyggelig julegave å få. Vi ser også at det har blitt populært å gi bort symaskiner i gave til barn fra de er 10 år og oppover, forteller hun.

For at du skal bli fornøyd med kjøpet, er du avhengig av god veiledning. Derfor tilbyr Inger gratis opplæring til alle som kjøper en ny symaskin.
– Dette sikrer at du lærer deg å bruke maskinen på best mulig måte, forklarer hun. Selv om butikken kun selger Bernina symaskiner, kan du likevel få reparert og utført service på symaskiner fra andre merker. Dette er det Anders Fjeld som står for. Han er på plass en gang i uka i butikkens eget symaskin-verksted. De siste årene har det vært en sybølge over hele landet, noe som også Inger og Turid har merket. – Det er mer populært enn det var for tyve år siden. Bare se på NRK som har laget et reality-show (Det store Symesterskapet), forteller Turid. Inger er enig, og legger til; – Jeg tror det handler om at vi elsker å lage ting selv. Det gir en mestringsfølelse som du ikke får ved å kjøpe ting. Vi er også kanskje blitt mer opptatt av å ta vare på ting. Bruk og kast mentaliteten har blitt erstattet med et fokus på bærekraft og kvalitet. Vi er blitt mer fornuftige, og gjenbruk og redesign er populært. Spesielt blant unge, forteller hun.

I tillegg til salg av symaskiner, finner du også sytilbehør, garn, stoffer og strikketilbehør i butikken. Inger syr dessuten også mye selv. Som oftest er dette klær på bestilling fra kunder. – Vi skreddersyr gjerne kjoler, brudekjoler, drakter og kåper. Noen ganger har kunden en idé til en kjole som vi spiller videre på. Andre ganger er det et helt spesifikt plagg som vi syr på bestilling. Fordelen med søm på bestilling er at plagget er tilpasset din kroppsfasong og behov, forteller hun. Skreddersømmen har blitt en populær tjeneste skal vi bedømme ut fra timene hun legger ned. – Det blir mye kveldsarbeid. Som oftest er det gjerne en spesiell anledning som antrekket skal brukes til, og da må vi jo bli ferdig, avslutter hun med et smil.