Bunad lenge leve – Husfliden

husfliden bunader
Det fineste av det fine! For liten og stor, far eller mor, nytt eller gammelt, enkelt eller svulstig. Det er bunad, for enhver smak, form, alder og kjønn. Hos Husfliden i Skien får du alt.

– Bunad er et fantastisk plagg, det fungerer i alle høytidelige anledninger, det går aldri av moten og du kan bruke det om igjen hele livet uten å bli lei, forteller Kjersti Lyngestad, daglig leder hos Husfliden. Kjersti er en skikkelig bunadsentusiast. Blant annet elsker hun å finne frem til gamle mønstre og gjenskape dem til bunadsmodeller for dagens kunder. Gjennom flere år har hun vært med på å få frem modeller av Telemarksbunadene som lenge har vært borte fra markedet.

– Vi har blant annet akkurat fått ferdig en bunad som ble tegnet og laget i Bø på 50-tallet. Vi har overtatt mønsteret fra arvingene og kan produsere denne flotte bunaden, det er utrolig gøy sier Kjersti med et stort smil. Dette er kanskje den yngste av de historiske bunadene. Bunaden, som har både grønt liv og grønn stakk ser derfor annerledes ut enn de vi vanligvis ser. Bunaden ble vist frem for første gang på Norsk Flid sin messe i høst. – Her har du muligheten til å få en helt unik Øst-Telemarksbunad, ingen slike er solgt før, forteller Kjersti. Hun er spent på når den første kunden kommer.

Stadig flere vil ha bunad
Bunad er stort hos Husfliden og det øker hvert år, mange vil ha det folkekjære plagget, for damene på Husfliden er det midt i blinken. – Her har vi nesten ikke konkurranse fra internett og folk er opptatt av god kvalitet og skikkelig veiledning, forteller Kjersti. – Vi ser også en sterk økning i salg av herrebunad, det har blitt skikkelig populært. Før var det stort sett voksne menn, men nå kommer ungguttene etter, det er skikkelig gøy. I år har butikken solgt mellom 50-60 bunader pluss mye omsøm og restaureringer, så ordrebøkene er ganske fulle. – Skal du ha bunad til konfirmasjon 2019 må du være rask, her er kun noen små muligheter igjen.Men for 2020 er det plass, så bare kom, smiler Kjersti

husfliden bunad
husfliden bunad

Tilhørighet
På Husfliden er de opptatt av at bunadene skal være historisk forankret, det betyr at du ikke kan velge helt fritt; – Vi lager kun det vi vet har en historisk dekning, det betyr at det må være en bunad hvor vi kjenner til mønster og farger, men det er stor frodighet, sier Kjersti. Med historisk forankring følger det med informasjon; – Vi er opptatt av å gi våre kunder så mye informasjon og veiledning som mulig før de tar sine valg, det gjør dem langt mer bevisste og de synes det er moro å vite mest mulig om sin egen bunad.

husfliden bunad
husfliden bunad
husfliden bunad

Tilbehør viktig
Vi skjønner raskt at en bunad ikke er komplett før tilbehøret er på plass. – Søljer, knapper og gjerne mansjetter er noe alle skal ha, i tillegg er det ofte tørklær, broderte eller i silke som hører med. – Det mange ikke vet er at alle bunader også har et hodeplagg, forklarer Kjersti. – Vi forsøker å informere alle om dette, så får det selvsagt være opp til den enkelte å avgjøre hva man ønsker å ha.

Bunad er en kostbar investering så her må det ofte spares og planlegges i lang tid. – Tilbehør til bunad kan være flotte julegaver, smiler Kjersti. I tillegg kan du kjøpe gavekort hos oss som inngår i en bunad, smarte tips for julen.