Byvandring i Ibsens rike

Vi vandrer med freidig mot, Vårt sinn er lett og rapp vår fot; i høyden oppad mot fjellet, i dypet til fosseveldet, la veien gå hvor hen den vil, vi vandrer frem med sang og spill.

– Vi vandrer med freidig mot, 1853
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-02
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-03

Det er en spent gjeng som står og venter ved Stockmanngården denne siste tirsdagen i juni. Sola skinner, og det er godt med liv i sentrum. En saksofonist, som til nå har stått litt for seg selv noen meter fra oss, spiller plutselig opp, og leder oppmerksomheten vår mot en sortkledd herremann med hatt og stokk, som kommer ruslende i mot oss, mens han noterer ivrig i en bok.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-04

Kultur og mat i Ibsens rike ble første gang lansert i 2014. Kombinasjonen kultur, historie og nydelig mat slo godt an blant Skiens befolkning og tilreisende turister, så arrangementet ble satt opp også i år.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-05

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-06

Byvandrerne samler seg rundt han som viser seg å være Henrik Ibsens far. I løpet av en halvtimes tid blir vi med på en levende gjenfortelling av Ibsens oppvekst i Skien, menneskene rundt han og noen av stedene som hadde betydning i livet hans. Skuespillerne engasjerer publikum, og også tilfeldig forbipasserende som tydelig syns det var stas med liv og røre i sentrum.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-07
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-08
Vi avslutter byvandringen nede ved bryggene, hvor vi vinker farvel til Henrik Ibsen som drar av sted, på vei mot nye eventyr.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-09

For oss byvandrere venter nå en nydelig tre-retters middag hos Folkegourmet-restauranten Jacob & Gabriel. De har dekket langbord, og vi koste oss med kveite til forrett, en smakfull rett med vårlige grønnsaker og en aromatisk fiskesaus. Hovedretten var and fra Holte Gård, servert med byggryn og squash. Vi får vite at byggryn var en av Ibsens favoritter, og hele menyen er satt sammen i god Ibsen-ånd. Fløterand med hylleblomst og kardemomme, servert med jordbær sorbet og tørkede blomster er en frisk og fin avslutning på et fantastisk måltid i den stemningsfulle restauranten.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-03
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-04
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-03
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-04

Skuespillerne fra byvandringen ble også med på middagen, og praten sitter løst rundt bordet. Ia Stavran, frilansskuespiller og musiker stod for musikken underveis. Ingvild Hogstad, utdannet fra teaterakademiet i Moskva, og Carl Henrik Ekblom, med skuespillerbakgrunn fra Polen, spilte flere roller underveis, og de fikk gjennomgående gode tilbakemeldinger fra fornøyde byvandrere, som roste både arrangementet, skuespillerne og gjennomføringen.

skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-01
skien-by-byvandring-i-ibsens-rike-mat-02

Det arrangeres flere flotte kulturaktiviteter i Skien i ukene som kommer, se oversikt over hva du kan bli med på.