Cocktails til folket

I Kongens gate i Skien finner vi BAR. En tydelig aktør i Skiens uteliv siden januar 2009. Nå har eier Espen Wenås funnet fram målebeger og shaker. I hele år arrangerer han takeovers hvor bartendere fra noen av Norges beste barer og hoteller tar kontrollen bak bardisken for en kveld.

skien-by-bar-drinker-cocktails-2

– Utelivet her i byen fortjener mer enn travkvelder og pubkonserter. Misforstå meg rett, det må også være der, men de siste årene har det åpnet noen veldig bra restauranter og utesteder som tør å stikke av i en bestemt retning. Det vil vi også gjøre, da vil man til slutt få et veldig atraktivt bymiljø på kvelds- og nattestid, forteller han. – Målet med en takeover er å gi gjestene en opplevelse de kanskje ikke har opplevd før, noe som overgår forventningene samtidig som det åpner horisonten for nye cocktails.

De siste årene har BAR hatt mye fokus på øl, og ølsalget går så det skummer etter, men det har også gått på bekostning av utestedets drinkmeny. -Det har gitt meg dårlig samvittighet, så nå satser vi høyt på drinker og cocktails. Espen forteller videre at de ansatte allerede har vært gjennom flere kvelder med opplæring, og utvalget av kvalitetsbrennevin bak disken er imponerende.

skien-by-bar-drinker-cocktails-2
skien-by-bar-drinker-cocktail-1

Første takeover på BAR var fredag 24. mars, og bartendere denne kvelden var Steinar Jensen og Johan Bergstrøm i Cocktailekspressen. Til sammen har de over 40 års erfaring fra bartenderyrket, og blir av mange kalt for serveringsbransjens dreamteam. -Vi elsker det vi gjør, og vår takeover er ikke bare for gjestene men også til inspirasjon for de ansatte, forteller Johan. – Vi leverer et tøft totalkonsept som inneholder rocka klær, musikk og fantastisk gode drinker.

skien-by-bar-drinker-cocktails-3
skien-by-bar-dj-kjetil

Apropos drinker, hvilke drinker er det som gjelder nå i 2017?
-Skal du bestille en riktig drink, anbefaler jeg en klassisk daquiri. Den er enkel å lage, men også den drinken som definerer en bartender. Det handler om å finne den perfekte balansen mellom rom, lime og sukker, forteller Steinar.

Hva er ut da?
– Mojitos og Strawberry Daquiri er veldig 2007, og definitivt ikke det du bestiller i år, ler Johan. Gå heller for en gammel klassiker.

skien-by-bar-drinker-cocktails-6
skien-by-bar-drinker-cocktails-5

Bartender et kreativt yrke, hvor henter dere inspirasjon fra?
-Vi henter mye fra reiser vi gjør. Barer, musikk, mote, mennesker og ikke minst får vi mye inspirasjon av hverandre, forteller Steinar.

Dere har holdt på i mange år. Har dere morsomme historier dere kan dele?
-På begynnelsen av 2000-tallet da nordmenn begynte å få øynene opp for drinker, fikk jeg ofte spørsmål om å lage en Moskito. Husker også en gang at det var en gjest som bestilte en Thousand Island. Han ble lang i maska da han fikk et glass med dressing, ler Steinar.

skien-by-bar-drinker-cocktails-12
skien-by-bar-drinker-cocktails-13

Hvordan er egentlig nordmenns drikkekultur?
-Den er blitt mer sivilisert, men fortsatt veldig sesongbetont. Det er ingen hemmelighet at julebordssesongen er den verste tida på året. Da møter vi mange av de som var ”kongene” på byen for 25 år siden, og som fortsatt tror de er det.

skien-by-bar-drinker-cocktails-9
skien-by-bar-drinker-cocktails-7

Apropos oppførsel, har dere noen tips til hvordan skal jeg få oppmerksomheten deres som gjest?
– Sørg for å få øyekontakt og si hei. Det er vanlig folkeskikk. og gjelder også i baren en sen fredag kveld. Bestem deg på forhånd for hva du skal ha. Det er fryktelig irriterende med gjester som bryter seg fram til baren, for så å kreve bartenderens oppmerksomhet, når de ikke engang vet hva de skal bestille. Og så må du huske å tipse. Bartenderyrket er dårlig betalt, så tipsen er en viktig del av inntekten.

Takeover kan oppleves på BAR i hele år. Følg med på Facebook-siden for neste arrangement.

Foto: THT Foto