Smykker følger deg gjennom alle livets faser. Fra du fødes og døpes, til du fyller år, konfirmeres og giftes. Noen gravlegges til og med med favorittsmykket sitt.
Vi tok turen innom en som jobber med smykker hver dag. Elisabeth Moen driver i dag 103 år gamle Gullsmed Moen, som har gått i arv i 3 generasjoner.
Og vi lurer på, hva gjør egentlig en gullsmed?
Vi er en original gullsmed, det er ikke så mange igjen av de. Det vil si at i tillegg til å selge smykker, bestikk osv. har vi vårt eget verksted her i butikken. Vi reparerer, lodder, filer, pusser og polerer smykker. Vi graverer alt fra pokaler til bittesmå ringer. Vi er en selvstendig gullsmed og det gjør det lettere for oss å tilpasse ønsket til den enkelte kunde. Samtidig prøver vi hele tiden å følge trendene og bestemmer selv hvilke leverandører vi kjøper fra.
Hvorfor ønsket du å overta gullsmedforretningen?
Det lå ikke i korta. Tilfeldighetene gjorde at jeg reiste hjem fra Oslo etter 5 år, og begynte å lære på verkstedet. I 1992 fikk jeg spørsmålet: ”Ønsker du eller ønsker du ikke å overta?” Jeg hadde ikke tid til noe prosess, det skjedde veldig raskt, men det lå aldri noe press der fra familien.
Hva er det beste med å drive en gullsmed?
En føler man får hjulpet folk på en helt annen måte enn når du har en annen butikk. Noen kommer inn med arvegods de lurer på om lar seg reparere, og kanskje du redder dagen deres. Det er mye følelser inni bildet. Vi har også mange trivelige kunder, en god blanding av faste og nye. Noen har kommet hit i generasjoner.
Gullsmed Moen fyller 103 år i år. Da må dere jo ha gjort noe riktig. Hva er hemmeligheten?
Det gjelder å ha en forkjærlighet til det du driver med, være nøktern. Ha et godt forhold til de faste kundene du har og tilby det de ønsker. Du bør prøve å levere, vær fleksibel, ha det gøy selv og ikke gi deg så lett.
Er det store forskjeller fra å drive gullsmed nå enn hva det var for 103 år siden?
Ja, det var en helt annen tilværelse den gang. Bestefaren min hadde syv unger og mange av de jobbet i butikken for at de skulle klare å overleve. De klarte seg med veldig lite. I begynnelsen lagde de mye selv, for eksempel skjeer, det ble billigere på den måten. De brukte også gamle stolben til å lage verktøy av, og det verktøyet bruker jeg fortsatt i dag.
Du sier det ligger mye følelser i smykker. Hva er ditt favorittsmykke?
Da jeg var 11 år gammel fikk jeg en medaljong i gull av moren og faren min på julaften. Moren min døde i januar året etter, så smykket var veldig spesielt for meg. Dessverre ble det stjålet for mange år siden.
En litt eldre, smilende dame kommer inn i butikken. ”Jeg kommer alltid hit! Da jeg begynte å gå her kjente jeg ikke deg.” smiler hun til Elisabeth. Damen har kommet for å hente smykker hun har levert til polering. Gamle mansjettknapper og en ring som Elisabeth sier må være fra begynnelsen av 1900-tallet. Det er gravert initinaler i ringer. ”Det skinner som en sol!” stråler hun da hun får øye på de nypolerte smykkene. Elisabeth forteller etterpå at ringen er fra damens far eller bestefar og skal gå i arv til sønnen. Hun har helt rett. Det ligger mye følelser i smykker!