FULL FART i Skien

Skien er klar til å ta rollen som regionhovedstad i Vestfold og Telemark fylke. Det gjør samarbeidet om Skien 2020 enda viktigere. Mette Gundersen, leder for by- og stedsutvikling i kommunen, gir oss et innblikk i de mange spennende prosjektene som pågår.

Fellessatsingen Skien 2020 favner hele sentrum og består av en rekke oppgraderinger. «Vi har 30 små og store prosjekter på gang. Noen er ferdigstilt mens andre pågår eller planlegges», forteller Mette Gundersen.

Høyt ambisjonsnivå
Ambisjonsnivået har aldri vært høyere i Skien. Blant de mange spennende prosjektene i loopen er ny riksvei 36 fra E18 til rundkjøringen på Skyggestein, et etterlengtet togstopp i sentrum og en mulig etablering av Norges første datasenter i regi av Google.

Teknologigiganten kjøpte en stor tomt på Gromstul nord i Skien høsten 2019, og mange venter spent på de videre investeringsplanene. «Dette er prosjekter som skal være med og løfte ambisjonsnivået vårt som regionhovedstad», sier Gundersen.

Samarbeidsprosjektet Skien 2020 har som mål å få flere til å bo, jobbe, handle og få gode opplevelser i byen. «Vi har fokusert spesielt på boligtilbudet, og ser at det begynner å fylles på blant annet Klosterøya og i sentrumskjernen. I tillegg venter vi spent på Skien Brygge», forteller Gundersen. Hun understreker at det er samarbeidet mellom de ulike aktørene i byen som vil ta Skien 2020 til nye høyder.

Vi har 30 små og store prosjekter på gang.

Mette Gundersen, leder for by- og stedsutvikling

Nytt Landmannstorg
Landmannstorget har vært bussterminal siden 1920-tallet, og er et av Telemarks viktigste kolletivknute-punkt. I september stod en solid oppgradering av byrommet ferdig.I Kongensgate er det nå en gateterminal for metro- og pendelbusser og for ekspressbusser i Hesselbergs gate. Drosjene har fått holdeplasser i Skistredet.

Det nye Landmannstorget har et helhetlig og grønt preg. I midten er en frodig park med rom for både rekreasjon og arrangementer. Gatene rundt torget kan smykke seg med nye fortau og gatetrær, og Torggata et eget sykkelfelt.

Lyse fremtidsutsikter
Se for deg at du står og ser mot fjellet på Landmannstorget. Her blir neste steg å få på plass et togstopp. «Det er et viktig infrastrukturprosjekt som vil bedre kollektivtilbudet i regionen og gjøre hverdagen enklere for mange reisende», påpeker Gundersen.

Rett bak det nye fylkeshuset skal det bygges et nytt sykehjem. Arbeidene er planlagt å starte neste år. For ikke å glemme det nye Ibsenbiblioteket i Kulturkvartalet. «Her jobbes det intenst med å få på plass ekstern finansiering og en reguleringsplan som gjør det mulig å realisere selve vinnerutkastet. Målet er selvsagt at alt skal stå ferdig til Ibsen-jubileet i 2028», sier Gundersen.