Georgs uvanlige jul

Det er tirsdag ettermiddag, og ruskevær i Skien by. Det er stille i den nyoppussede foajéen hos Teater Ibsen. I det døren til salen går opp strømmer det ut jungellyder og engasjerte stemmer, og avslører hektisk aktivitet der inne. Det er elever fra Skien Kulturskole, som akkurat nå øver og finpusser på teaterstykket Georgs uvanlige jul – et stykke som også er skrevet av elever fra kulturskolen, for så å bli bearbeidet av Espen Aukland. Instruktør Per Haugen forteller om en ivrig og energisk gjeng skuespillere, dansere og musikere, som knytter bånd og deler en helt unik opplevelse her.

teater_ibsen_skienby_27

Prosessen er viktig” sier han. Det blir en god dynamikk i gruppene og de får et fint samhold i løpet av ukene de er på teateret.

teater_ibsen_skienby_03
teater_ibsen_skienby_04

For 5 uker før premieren ”flytter” kulturskoleelevene inn på Teater Ibsen. Da har de allerede jobbet hver for seg med sine oppgaver, mens det er på teateret de blir en helhet, og det gode miljøet og samholdet kommer til sin rett. De tilbringer mye tid på teateret i ukene før premieren. Mandag til torsdag er det rett på teateret etter skolen, og det blir gjort lekser og spist middag sammen med de andre før øving. Og dette er elever som har jobbet hardt for å bli med på stykket. De har vært på audition, og blitt plukket ut til stor jubel blant mange håpefulle. Flere av barna har vært med tidligere år, og er i alderen 11 og oppover.

teater_ibsen_skienby_39

Det blir en helt egen stemning i teateret når kulturskolebarna flytter inn, sier Gunn Bakke Hansen. Det er en kjærkommen del av førjulstiden her på teateret.

De unge skuespillerne flokker seg rundt instruktør Per Haugen. De prater, ler og forteller historier om hverandre, om hvordan de ble valgt ut, og om de som har vært med flere år. De har en helt egen energi og tilstedeværelse, og er tydelig engasjert i det de driver med. Når Per snakker, lytter de.

teater_ibsen_skienby_36
teater_ibsen_skienby_38
teater_ibsen_skienby_41
teater_ibsen_skienby_43

Mens vi snakker med skuespillerne, er det en annen gjeng spreke ungdommer på scenen. Danserne er på plass, også hos denne gjengen er energinivået upåklagelig. Koreograf Rikke Schillinger viser, korrigerer og roser. Musikerne sitter tålmodig og venter, mens lærer Jørn Arne Rønningen diskuterer lydeffekter med instruktør Per. Etter et par forsøk sitter den nye lyden, og de går videre med øvingen.

teater_ibsen_skienby_48
teater_ibsen_skienby_50
teater_ibsen_skienby_35
teater_ibsen_skienby_25

Vi fikk en liten omvisning i de nye lokalene, og fant oss til rette blant flotte jungelkostymer på syrommet. Her lages alt av kostymer av Unni Bang Andersen, og akkurat nå er det selvfølgelig Georg og hans uvanlige jul som preger syrommet. Apehaler, elefantører, eksotiske fjær og kjøkkenutstyr med ny vri – de har kreative løsninger på det meste.

teater_ibsen_skienby_07
teater_ibsen_skienby_08
teater_ibsen_skienby_10
teater_ibsen_skienby_12

Og selve stykket, Georgs uvanlige jul kan også sier å være en kreativ vri på tradisjonelle juleforestillinger. Den lille isbjørnen Georg bor på Nordpolen og gleder seg som alltid til å feire jul med familien sin. Men bare noen dager før jul skjer det noe. Isen Georg står på smelter og isflaket driver nedover havet, helt til han havner på en strand i en jungel. Her blir han vitne til at julepalmetrær blir hugget ned, og får selv skylden for ugjerningen. Stykket har premiere fredag 4. desember, og passer for alle fra 5 år.

De unge skuespillerne, danserne og musikerne gleder seg stort til å vise frem det de har jobbet med i disse ukene.

Det vi liker aller best med å spille teater er at man kan være noe man ikke er til vanlig, og gi noe tilbake til publikum

teater_ibsen_skienby_06

teater_ibsen_skienby_44
teater_ibsen_skienby_46

De er ekstra spente før premieren, og vi håper mange tar turen for å se hvordan det går med den lille isbjørnen Georg. Gå inn på teateribsen.no for å lese mer om stykket og kjøpe billett.

teater_ibsen_skienby_33

Det er et profesjonelt apparat rundt stykket. Teater Ibsen sine folk står for kulisser, lyd, lys, og kostymer og instruktør På teateret er det 25 ansatte, som blant annet inkluderer fast sydame, samt snekker, maler, lys- og lydansvarlige, og tre skuespillere som jobber fast på teateret. Stykker som settes opp av Teater Ibsen ellers i året har premiere og 2-3 uker på scenen i Skien, før de tar stykket med ut på turne i Vestfold og resten av Telemark. Mange av stykkene innebærer Ibsen, naturlig nok. Tidligere skuespiller og nå teatersjef, Thomas Bye har vært på plass siden mars, og det er han som har ansvaret for det kunstneriske. Selv har han flere år bak seg som skuespiller, og har skrevet flere teaterstykker.

Medvirkende – på og bak scenen

SKUESPILLERE
Amundsen, Mikkel Amli
Flemmen, Hannah Øyen
Heiberg, Thomas
Karadeniz, Belinda
Kleven, Lilia
Oseid, Audun Brattegard
Rosland, Tuva Bjørnør
Stenhaug, Irene
Tobiassen, Aurora Gozzi
Westlund, Petter Mjøen
DANSERE
Eghdami, Termeh
Johansen, Ida Kristine
Lillehaug, Maja Isaksen
Leion, Tuva Myklemyr
Leion, Vilde Myklemyr
Solheim, Nora
Wigmostad, Johanne
Økter, Vilde Bjaadal
MUSIKERE
Arvesen, William Myhre; perku.
Fiane, Elise; horn
Hageberg, Tormod Foldøy
Juvland, Adrian; slagverk
Kvålo, Lars; trompet
Leth-Olsen, Ragnhild; trekkspill
Rosland, Tiril Bjørnør; cello
Nguyen, Thanh Thanh; piano
SKRIVEVERKSTED
Hauge, Mari
Håndlykken, Matias
Lundberg, Anett
VISUELLE KUNSTFAG
Bryngård, Camilla
Burachenko, Valeriya
Engh, Emma
Fjeld, Martin Sanderhoff
Gundersen, Christer Agnor Dahl
Halvorsen, Simen Tande
Henriksen, Hedda
Henriksen, Stine
Johannesen, Oda
Larsen, Håkon
Lien, Martin
Løvenskiold, Carl
Markussen, Kasper
Ongu, Yasemin
Polit-Wærstad, Ingrid
Slemmelid, Truls Reiersen
Slettetveit-Lie, Fenja
Spange, Amalie Sofie
Streng, Iona
Strømme, Simon Bohmann