Gjør bunaden klar til fest!

Noen utvalgte Øst-Telemark bunader: Gråtrøye - Beltestakk - Gammel raudtrøye - Snippekofta

På slutten av 1700-tallet var det gammel raudtrøye som var i vinden, før beltestakken overtok på midten av 1800-tallet. Fargede skjorter var vanlig på beltestakken, og silketørkler var like viktig som søljer. Endringene i motebildet skjedde mer gradvis da enn nå, og det var ofte overgansmodeller i bruk mellom de forskjellige stilene.
Etter beltestakken kom det stakk og liv, som ble brukt både til hverdags og fest, men stoffene var finere på festtøyet.


Snippekofta
Gråtrøye

Beltestakk

Gammel raudtrøye

Idag brukes bunaden mer ved de store anledningene, og disse kommer tett i ukene fremover for alle oss som er så glad i den fantastiske bunads- og folkedraktkulturen vi har i Norge. Derfor er det viktig å forsikre seg om at bunaden er klar til dyst, nystrøket og fin etter alle kunstens regler. Her er noen tips det kan være nyttig å ta med seg:

Bunadsølv
Sølv som er sydd på plagg (f.eks lommelås, capespenner, knapper) må pusses med pusseklut dersom de ikke tas av plagget. For løst sølv kan en enten bruke pusseklut, eller flytende sølvpuss og en myk babytannbørste. Skyll godt sølvet etter pussing. Hårtørrer er fint til tørking av sølvet. Pass på at det er helt tørt før du pakker det inn i plast og legger det bort til neste gang. Da holder sølvet seg fint lenger. (Gjelder ikke sølvbelter, som pga av garvesyren i læret bør oppbevares luftig).

_DSC2494Slangesølje – Mestergull Lietorvet
_DSC2499Løvsølje – Mestergull Lietorvet
_DSC2515Bolesølje – Mestergull Lietorvet
Bunadshårpynt – Gullsmed Moen
Sølje, hvit m/forgylt løv – Søljehjerte – Gullsmed Moen

Bunaden
Bunaden skal oppbevares i en bunadpose av tekstil. Heng den fint opp, bruk god kleshenge som ikke ødelegger fasongen

Går det lenge mellom hver gang du bruker den, ta den ut og luft den av og til. Etter bruk; se over den før du henger den vekk. Tørk bort evt. flekker med en fuktig klut. Er det noe som må fikses på, som nesten løse knapper / hekter? Skulle den vært sydd ut eller inn? Ta det med en gang, ellers glemmer du det og står der dagen før du skal bruke den og ergrer deg over at du har glemt å gjøre noe med det.

Bunadsko

Bunad
Bunad
_DSC2544
_DSC2579
_DSC2544
_DSC2579

Bunadskjorter av lin
Har du kjøpt deg en verdifull bunadskjorte – sørg for å ta godt vare på den! Generelt bør bunadskjorter vaskes for hånd. De krever skånsom behandling, riktig temperatur (maks 60 grader) og et nøytralt vaskemiddel (f.eks Sunligt såpestykke).

I tillegg er det viktig å være raus med skylling. Dårlig skylling vil føre til at skjorten gulner etter hvert. Vask alltid skjorten rett etter bruk. Ikke stryk den før du pakker den vekk, det fører bare til at den gulner. Legge den i en skjortepose av tekstil.

Hvis skjorten din alt er blitt gul; vask den for å se om den blir hvitere. Hvis ikke det hjelper har vi erfart at Biotex hvitt er et effektivt hjelpemiddel, men husk å bruke skyllekar av stål, skyll godt, minst 10 skyllevann må til.


Barnesølje – Gullsmed Moen

Stryking av linskjorte
Det finnes ingen enkel snarvei til en pent strøket bunadskjorte – det finnes ikke noe som heter strykefri lin, for de som skulle tenke den tanken. Men noen råd er godt å ta med på veien: Fukt skjorten lett, legg den sammen og putt den i en ren plastpose. La den ligge et par timer. Da har skjorten fått en jevn fuktighet som gjør at den blir lettere å stryke. Vær tålmodig! Når du stryker inn mot piperynker, strekk litt i stoffet for å komme til inn mot rynkene. Heng opp skjorten etter stryking, og la den henge til den er helt tørr. Da holder den seg glatt og fin mye lenger.

(kilde: Norsk Flid Husfliden)

_DSC2544
_DSC2579
_DSC2573Telerosa smykkeskrin til søljer – Gullsmed Moen
_DSC2584

Hos Norsk Flid Husfliden i Skien har de en fantastisk kompetanse på alt som har med bunad å gjøre, og det er hektiske dager i butikken nå i mai. Alt fra helt nye bunader med det du kan tenke deg av tilbehør til justering av gamle bunader – det er høytid for det tradisjonsrike festantrekket. De leverer også andre bunader enn fra Telemark, de tar mål og syr på bestilling. Fra september og ut april arrangerer de bunadskvelder annenhver onsdag, hvor du kan komme og sy din egen bunad, med kyndig veiledning og hjelp underveis.