I mars er det 10 år siden Handelstorget Tannlegesenter så dagens lys. 4 tannleger, Per Hauge, Ove Enger, William Moreau og Eilef Landsverk gikk sammen og startet opp praksis i fellesskap, og de lette lenge etter det perfekte stedet å være som både var sentralt og stort nok. Men det var ikke før gårdeier Per Stian Dahle kom på banen at det ble fart på sakene, og drømmelokalet kom på plass.
I dag er de 5 tannleger, de fire nevnte og Morten Sandsmark. Videre kommer tannlege Stig Rune Meland etter nyttår og går inn i felleskapet. Senteret har videre 1 tannpleier og 5 tannhelsesekretærer i det sentralt beliggende lokalet i Telemarksgata 12. I samme bygg finner vi også oralkirurg Anne Aasen Gjærum og tanntekniker Fredrik Arnestad. Vi drar nytte av hverandres kompetanse og utveksler erfaringer og tjenester, og fungerer som et Odontologisk senter – noe som er unikt for distriktet.
“Vi er heldige som har en gårdeier som raskt legger til rette for optimal drift”, sier Per fornøyd, og forteller at tannlegesenteret er bygd opp fra bunnen for å tilrettelegge for alle tekniske behov som følger med driften av en moderne klinikk. Klinikken har lang og bred erfaring innen alle odontologiske fagfelt, og implantatprotetikk er en spesialkompetanse de har via Per.
For nettopp det er en av fordelene med et felles driftsselskap. Innkjøp av nytt og moderne utstyr som alle deler på både ved bruk og kostnader gjør at de kan tilby det siste innen behandlingsmetoder og teknologi. Og ikke minst – de sparer tid. Som i forbindelse med 3D-scanning av tenner; de kan ferdigstille en porselenskrone på 1 time i en seanse, noe som vanligvis tar over en uke, og krever to besøk hos tannlegen. Dette er en spesialitet de er alene om i distriktet. De har sagt farvel til manuelle avstøpninger, og kan nå bygge hele kjever raskt og nøyaktig med den nye teknologien, og det gode samarbeidet innad i bygget. De har folk lett tilgjengelig, masse spesialkompetanse samlet på ett sted, for ikke å glemme det sosiale aspektet.
Siden de er flere tannleger er de også fleksible på akuttsaker. Og det er aktive dager på tannlegesenteret, både for tannlegene og sekretærene. Lange lister med rutiner skal følges, og sørger for både orden og sterile arbeidsforhold.
Men hvordan står det egentlig til med tennene våre her i Skien? Per smiler, og forsikrer oss om at vi er en by med tenner helt på det jevne. Og nordmenn generelt har god tannhelse, til tross for økt sukkerinntak. Typiske skader på tenner idag er syreskader som følge av høyere inntak av sportsdrikke, smoothies; væske med lav ph. Vi har ikke så mye hull som før, men tar gjerne turen til tannlegen for estetisk tannpleie, som bleking og fjerning av misfarging på tennene.
En annen viktig rolle tannlegene har idag er å bidra til å spre helseinformasjon. En tannlege treffer en stor andel av befolkningen i løpet av et år, og har de senere årene blitt en mer integrert del av helsevesenet. De kan for eksempel avdekke diabetes i en tidlig fase. De setter ikke noen diagnose, men henviser videre til legen. De ser tegnene på flere sykdommer via tannhelsen. “Vi prøver å se hele mennesket, men har fokus på munnhulen”, sier Per. Tannlegene tar også avgjørelser i forhold til tannbehandling som gir trygderefusjon, her er det mange som ikke kjenner rettighetene sine og kanskje avventer behandling av økonomiske årsaker.
I løpet av en dag har Handelstorget Tannlegesenter mellom 80 og 100 personer innom, og er en viktig bidragsyter til å trekke folk til sentrum. De har lenge hatt et ønske om tilrettelagt parkeringstillatelse for taxi og kjøretøy med handicap-bevis på Handelstorget. Det er mange med dette behovet som skal innom klinikken, og også andre steder i byen, så dette håper de kan komme på plass.
Noen gode tips fra tannlegen:
• Gå regelmessig til kontroll, gjerne 1 gang i året
• Ha et bevisst forhold til sukkerinntak og syreholdige drikker
• Puss tennene godt morgen og kveld, og bruk tanntråd eller tannstikker.