Hvordan velge i en jungel av barnesko?

“Ja, da står jeg her da. Min første høstdag i barnehagen. Jeg ble med Godfot hjem fra Trend Sko i går. Jeg kaller ham Godfot, fordi han har så innmari gode føtter. Jeg kikker litt rundt meg. Jeg skjønner at det er hit mange av vennene mine har tatt veien. Mr. Viking Termostøvel er på plass, han er litt streng, men det må han nok være for han slipper aldri noe vann inn. Vanntette skott for å si det sånn. Flere av mine Gore-tex brødre er her også. De er så innmari kule. Vet du hva de klarer eller? De holder de små Godfot–føttene tørre og varme samtidig som de puster. Kan du skjønne hvordan de klarer det? Sympa-tex søstrene mine er egentlig akkurat like kule.”

Tekst: Kristin Tiller Flatland

Man kan trygt si at høsten er godt i gang, og snart kan man vel vente at vi ser et glimt av den første snøen også. Småbarnsforeldre flest opplever nok at det på denne årstiden melder seg mange behov hos de små. Det er mye utstyr som skal på plass for at de skal holde seg gode og varme i løpet av en aktiv dag på skolen og i barnehagen.

Det er en jungel av sko å velge i, nå som været svinger fra vått til kaldt – og noen ganger er det begge deler. Hva er egentlig forskjellen på alle skovariantene? De flinke damene på Trend Sko på Arkaden har hjulpet oss med å orientere oss litt i denne jungelen:

  • Gummistøvler er det perfekte valget for vått høstvær og når det er mildt. Støvler er vanntette og lette å rengjøre for skitt.
  • Thermostøvler (Viking, Dock boot) er ideelle i slapsevær og minusgrader. Fordelen med disse er at de er vanntette, lette å rengjøre og pelsforet holder føttene varme.
  • Sympa-Tex eller Gore-Tex-sko egner seg i all slags vær, også når det er kaldt. Fordelen med disse er at de er vanntette, de puster og holder derfor føttene tørre og varme, og de er varmt foret med et ullblandingsfor.
Når du skal velge høst- og vintersko til barna er det viktig å tenke på at skoen må være både vanntett, pustende og helst ha en kraftig såle.

Når du skal velge høst- og vintersko til barna er det viktig å tenke på at skoen må være både vanntett, pustende og helst ha en kraftig såle.

“Nå tror jeg det skjer noe her. Alle barna kommer plutselig stormende. Godfot også. Det er føttene hans jeg skal passe på at holder seg tørre og varme. Mamman til Godfot har impregnert meg, og sørget for at jeg er ekstra godt rustet mot vått vær. Mamman til Godfot virker veldig snill. Kompisene hjemme har fortalt at hun er flink til å vaske bort skitt og søle, slik at det er lett for oss å puste. Det er viktig, skal jeg klare å holde de små føttene tørre. Vet du hvor mye de svetter eller? Hele 12 cl svette om dagen klarer de å produsere.”

5 enkle tips som tar vare på skoene:
1. Sett aldri bort sølete sko eller støvler.
2. Ta ut innersålene og skyll/tørk.
3. Skyll dem i lunket vann, eller tørk av med en fuktig klut.
4. Bruk skokrem og impregneringsspray
5. Unngå å tørke støvlene ved hjelp av sterke varmekilder. De bør helst tørkes i romtemperatur, men støveltørker og varmt baderomsgulv er ok.

Kilde: Viking Footwear AS

“Godfot er på plass og han har godt med plass. Han testet meg ut i butikken og damene hos Trend Sko var nøye med at han hadde vokseplass i skoen. Dere vet vel at det er luft som er hemmeligheten bak isolering?”

Når man handler sko til barn er det viktig at de har nok vokseplass. Tommelfingerregelen er at det skal være 1,5 cm ledig plass fra tåspiss til sålen framme. Alle barneføtter er også ulike. Noen er smale og andre brede. Det beste er derfor om barnet er med i butikken for å prøve. Spør gjerne betjeningen. De kan dette aller best, og vil mer enn gjerne hjelpe.

Dock boots

Dock boots

Legero

Legero

Viking

Viking

SuperFit

SuperFit

“Jippi! Nå er vi på vei ut. Hører rykter om at vi skal en tur i skogen. Håper det er noen sølepytter der som vi kan hoppe litt i…”