Husfliden – Mester på norsk design

Bunad, tova tøfler og strikkeplagg. Hos Norsk Flid Husfliden kan du kle deg i norsk design fra topp til tå.

– Hos oss må du ha god tid, sier daglig leder Kjersti Lyngestad, og fem minutter blir fort knapt når du besøker butikken i Telemarksgata. Her er det pyntegjenstander, smykker, luer, kjøkkenartikler, votter, skjerf, regntøy og mange andre norskdesignede produkter i det som må være en av byens mest innholdsrike butikker. – Vi er nok mest kjent for flotte bunader, men vi er store på garn og gaveprodukter også, forteller hun.

Kjersti har drevet butikken siden 1988, og synes det er ekstra gøy i disse dager. – Det er entusiasme rundt alt som skjer i byen. Bare se på Arkaden. Den gløden som skapes der, smitter over på oss andre. Telemarksgata har gått fra å være litt bortgjemt til å bli en kjempefin gate med mange spennende butikker. Nå står julen for døren og vi gleder oss stort.

Reflekslue fra Morild
Rørospledd produserer fortsatt i Norge

Mange av produktene du får kjøpt hos Norsk Flid Husfliden er produkter designet av norske håndverkere som Kjersti plukker ut selv til butikken. En av slagerne i år er refleksproduktene fra Morild. – Dette er skjerf, luer votter og hansker som kombinerer høy kvalitet, lekker design og trygghet i mørket. De har blitt kjempepopulære og forsvinner fort ut, forteller hun.

Vi finner også mange andre flotte gaveartikler i butikkhyllene. Blant annet Rørospledd, som er eneste teppeprodusent som fortsatt lager teppene sine i Norge. – Dette er et av de mest velrenommerte helnorske kvalitetsproduktene du får tak i og et Rørospledd holder deg garantert varm når gradestokken kryper nedover.

Cedertre-kleshengeren er en av årets nyheter, og et «must» for alle med en bunad i garderoben. – Cedertree jager vekk møllen. Før brukte man kjemikalier, men disse produktene er ikke lenger lov. Derfor anbefaler vi alle som har bunad om å kjøpe seg en cedertre-henger. Den koster 390,- men er en rimelig forsikring for et antrekk som fort koster 50.000,-

Cedertre-kleshengeren er en av årets nyheter.
Noen utvalgte Øst-Telemark bunader: Gråtrøye - Beltestakk - Gammel raudtrøye - SnippekoftaNoen utvalgte Øst-Telemark bunader: Gråtrøye – Beltestakk – Gammel raudtrøye – Snippekofta

Bunad er også et godt julegavetips. – Kanskje ikke en hel bunad, men det starter gjerne med et gavekort eller tilbehør. For de fleste, er bunad et byggeprosjekt og en investering over lang tid. Derfor er vi opptatt av å påvirke folks forståelse av kvalitet, håndverk og materialkunnskap. Vi som jobber her skal kunne historien til produktene vi selger, og vi ser at det er et økende fokus på kvalitetsvarer. Våre kunder er veldig bevisste på å kjøpe varer med lang levetid. Det er mer bærekraft enn bruk-og-kast.

Norske husflidstradisjoner er i skuddet som aldri før, og sammen med nabokaféen Sitt Ned arrangerer Husfliden strikkekafé tre ganger på våren og tre ganger på høsten. I tillegg arrangeres det broderikafé hver tirsdag i butikken mellom 1830-2100. – Det er viktig å ta vare på tradisjonene. Begge arrangementene er gratis, og alle er hjertlig velkomne, avslutter Kjersti.