I tråd med tradisjonen

Husfliden lager og syr om de vakreste bunader med respekt for Telemarks rike historie. I butikken til Kjersti møtes fortid og nåtid i skjønn forening, noe det unike utvalget av julegaver, klær og interiør gjenspeiler.

Stadig flere ønsker seg miljøvennlige varer i god kvalitet. Hos Husfliden flettes tradisjonshåndverk og gjenbruk i hverandre. – Vi er bevisste på å ivareta både holdbarhet og nærhet til produktene, sier Kjersti Lyngestad, som har drevet butikken i over 30 år.

– Vi er bevisste på å ivareta både holdbarhet og nærhet til produktene, sier Kjersti Lyngestad, som har drevet butikken i over 30 år.

I disse lokalene er det ikke plass til «bruk og kast»-mentalitet. Det vitner også det håndplukkede utvalget av julegaver, klær og interiør om.Hyllene er fylt med plagg i naturstoffer som lin og ull. Vakre lysestaker, serviser og pyntegjenstander fra norske og nordiske designere. Her er også et enormt utvalg av garn fra produsenter som Rauma og Hillesvåg. – Dette er julegaver man har glede av i årevis, smiler Kjersti.

– Dette er julegaver man har glede av i årevis, smiler Kjersti.

Sydd for å vare i generasjoner
Det finnes vel neppe et plagg som fortjener betegnelsen «tidløs» mer enn bunaden. Kjersti opplever at stadig flere ser verdien av å videreføre gode tradisjoner. – Vi har en fantastisk bunadshistorie i Telemark. På museene ligger det mye dokumentert fra 1700-tallet / tidlig 1800-tallet som vi får lov til å kopiere. Kjersti viser frem en av kreasjonene, en såkalt «gammel øst» fra tidlig 1800-tallet. Bunaden har høyt liv, en skjorte full av broderier, fine forklebånd og brikkevevde belter. – Nederst var det alltid bånd som var sydd fast for hånd, forklarer hun og lar kanten på bunaden flagre, slik at de flotte fargene virkelig kommer til sin rett. – Det er masse håndsøm i denne bunaden, og vi lager aldri to like. Et slikt håndverk kan ikke standardiseres.

Bevarer dyrebare skatter
I tråd med at mange er blitt mer bevisste på kvalitet og holdbarhet når de handler, er det også en god del som etterspør smarte vedlikeholdsråd i butikken. Dyrebare ting fortjener å bli tatt godt vare på, påpeker Kjersti. – Et godt julegavetips er en opp- bevaringspose til bunaden, med en kleshenger i sedertre som beskytter mot møll. Husk at bunadsskjorten ikke skal oppbevares på henger, men legges flatt i en pose fra gang til gang, råder hun.

– Et godt julegavetips er en opp- bevaringspose til bunaden, med en kleshenger i sedertre som beskytter mot møll.

Nytt liv til det historiske
Å arve klær er også en fin måte å bevare både miljø og tradisjon. I systua bakerst i Husfliden gis det nytt liv til tradisjonsrike plagg. Kjersti tar frem et bunadsliv som har tilhørt en tippoldemor. Tenk deg all historien som ligger i de vakre, håndsydde broderiene. Når plagget nå skal tilpasses et nytt familiemedlem, blir det en del av en ny fortelling. – Da snakker vi holdbart, utbryter Kjersti. Hun finner stor glede i å bevare norske tradisjonsplagg, og blir varm om hjertet hver gang de får inn en bunad som skal sys om.

Fortid møter fremtid
Husfliden lager og syr om bunader i tråd med tradisjonene, men er også en butikk hvor nye kvalitetsprodukter og historie finner sammen. Kjersti viser frem et av årets fineste julegavetips: vakre armbånd i sølv og vevd kvalitet, laget av den lokale belteveveren Anne Britt Westlund Olsen og sølvsmed Tone Nilsen. – Her har de latt seg inspirere av beltene til bunaden med symboler fra Telemarkskua. Da tar man virkelig med seg fortiden inn i nåtiden, nikker Kjersti.