Ikke bare brød

Ikke bare brød er økologisk mikrobakeri og delikatesse butikk. Vi baker med et stort hjerte for de gamle kornsortene, og skikkelig bakst. At alle råvarene er økologiske er en selvfølge.

Hvis du vil prøve ut noen av våre oppskrifter så deler vi 3 av våre favoritter her.

Høsten innbyr til baking, safting og sylting, store kopper tea og grøt.
Grøten har de siste årene fått sin renessanse, heldigvis. Når kornet bløtlegges i god tid blir grøten både mer næringsrik, den smaker mere, også koker den opp mye fortere. Jeg liker å toppe grøten med hakka hasselnøtter eller mandler, og en plomme eller eple- kompott.

Ingredienser:
50 gram byggperler
100 gram havregryn
3 dl kaldt vann
1 dl helmelk eller fløte
3 gram salt

Fremgangsmåte:
Ha byggperler, havregryn og vann i en kjele.

La stå på benken eller i kjøleskapet over natten eller til byggen er myk.

Tilsett melk eller fløte og saltet.

Kok på svak varme ca 5 -10 minutter.

Ha på topping og server.

Her i Telemark har vi lang tradisjon for dyrking av epler. Jordsmonnet og klimaet gir gode vekstvilkår, og med mange kunskapsrike eplebønder har vi nå tilgang på mange forskjellige sorter med sprø, søt-syrlige og friske Telemarksepler. Besøk en av alle de flotte eplegårdene vi har, eller gå på epleslang hvis du ikke har et tre i hagen, og bak, saft eller sylt.

Eplegele
Eplegele er en fin måte og foredle eplene på. Enkelt og lage, fint å lagre og godt å spise. Smaker fantastisk på en ristet skive loff til søndagsfrokosten.

Ingredienser:
1,5 kg epler
1,5 l vann
1 sitron
450 gram sukker pr 6 dl saft

Fremgangsmåte:
Skyll eplene og del i fire. Ha i en stor kjele sammen med vann og det ytterste skallet på sitronen. Kok opp og la putre til alt har blitt en mos. Sil forsiktig gjennom et klede. Bare la det stå å dryppe rolig uten å klemme på det.

Mål opp saften og vei opp 450 gram sukker pr 6 dl eplesaft. Ha eplesaften i en vid kjele sammen med saften fra sitronen og kok opp. Tilsett sukkeret og kok videre ca 15 minutter.

Ta geletesten for å se om den er klar. Ha litt av saften på en kald tallerken, og hvis geleen er stiv når du drar en skje gjennom, er den ferdig, ellers må den koke litt til.

Hell på rene, varme glass og sett på tett lokk.

Eplebrød
Syrlige epler og hasselnøtter gir god smak til dette sodabrødet. Jeg baker det til ost, eller spiser det bare med smør på. Dette er en rask og enkel måten å bake brød på, selv om det er litt mer “kakete” i konsistensen enn brød bakt med gjær.

Ingredienser:
500 gram siktet landhvete
1 teskje natron
1 teskje salt
1 spiseskje sukker
ca 4 dl syrnet melk
2 epler
100 gram hasselnøtter

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 220 grader, og vei opp alle ingrediensene. Vei og mål opp alle ingrediensene. del eplene og hakk hasselnøttene i grove biter. Legg bakepapir på en stekeplate.

Bland mel, salt og natron godt i en stor bolle. Bruk hendene. Lag en så ”grop” i midten av deigen, og bruk den ene hånden til å blande sammen mens du heller melk, egg og sjokolade i. Deigen skal ikke eltes, bare samles.

Ha deigen over på bakebordet og form til et rundt brød. Legg over på stekebrettet, og med en kniv eller deigskrape skjærer du 2 dype snitt deigen. sett rett inn i ovnen, og skru temperaturen ned til 200 grader. Bakes i ca 30 minutter

Oppskrifter og tekst: Siv Svolsbru
Foto: Hilde Mork

Til kjøkkenet – smakfullt og nyttig
RAW fjøl 169,- Nicolas Vahè Jam 99 Telemark Honning 112,- Nicolas Vahè Bruschetta 79,- By On linserviett 79,- Trebestikk 16,- pr stk - alt fra Palma Kaffehjørnet
Porzioni pastasaus 79,- Pelagonia cherry paprika med ricotta 99,- Frantoio Lórangeio olje 149,- Nicolas Vahè salt 119,- Trebestikk 16,- pr stk - alt fra Palma Kaffehjørnet
PREG kjøkkenklut mørk grønn 89,-
PREG skjærefjøl lang 299,-
PREG strikket håndkle dus grønn 169,-