Klokke til 60 tusen venter på eier

Anders tar meg med på bakrommet i butikken Urmaker Skorve, som han i dag er 3.generasjon driver av. Han åpner en stor safe som står mellom gjøkur, veggur, kaffekopper og permer. Den er fylt med klokker som er reparert og venter på å bli hentet. Han tar frem et dameur i gull.
-Rolex klokka ble levert inn til reparasjon for seks år siden, og er ikke blitt hentet av eieren. Den er fikset opp for 10 tusen kroner og er verdt rundt 70 tusen. Jeg har purret på eieren flere ganger, men fremdeles ligger den her, og det kommer den til å gjøre om det skulle bli seks nye år, sier Anders.

Rolex venter på eier
Eldre klokker populære igjen

Ranet og stjålet
Han forteller at den dyreste klokka han har solgt også var en Rolex. Den ble kjøpt av en eldre herremann som alltid hadde ønsket seg akkurat den klokka. Prisen var 300 tusen kroner. -Han fikk dessverre bare glede av klokka i 4 år. Det var en stygg sak, han ble ranet og frastjålet klokka. Han kjøpte aldri en ny, rett og slett fordi han var redd for at det skulle skje igjen.

En kule varmt
Han gikk i lære hos bestefar Birger Skorve, og i dag er han tredje generasjon som driver Urmaker Skorve som ble etablert i 1947. Etter at pappa Sjur gikk bort er det mamma Aud og Anders som styrer butikken på Lietorvet. -Mamma og jeg kjenner hverandre ut og inn, noen ganger til konas fortvilelse, humrer han. Vi er veldig åpne begge to, så det hender jeg deler ting med mamma før kona. Han legger raskt til at forholdet mellom svigermor og svigerdatter er nært, og det er viktig når man jobber så tett på hverandre.

Skatter som er «gjemt» bort
Anders forteller med stor iver at det er blitt en ny interesse for klokker hos de yngre. Det sier jo litt når facebook siden «klokkeriet» har 30 tusen følgere. Det aller «hotteste» for tiden er klokker fra 50 og 60 tallet, og gjerne en Seiko.
-Du vet klokker er minner og det ligger mange skatter gjemt i skuffer der ute. Det kan være en arveklokke, klokka du fikk til konfirmasjon eller et jubileum for flere tiår siden. Det som er moro er at folk husker når de fikk den og av hvem, eller hvilken strand de kjøpte akkurat den «fake» klokka på.

Sosialkontor
Livet sammen med mamma Aud i butikken på Lietorvet er et godt liv. -Vi er begge veldig glad i folk, sier Anders. Og da passer det ypperlig å ha arbeidsplass på et senter, der folk stikker innom selv om de ikke skal handle.

Vi sier noen ganger at bakrommet er som et «sosialkontor». Det er alltid åpent, enten du skal kjøpe klokke eller bare har behov for å slå av en prat.

Om det blir en 4. generasjon Urmaker Skorve er for tidlig å si, men han gir mer enn gjerne stafettpinnen videre hvis en av barna ønsker å gå samme vei som pappa, bestefar og oldefar.