20 år gamle Axel Karp hadde vært på vorspiel sammen med noen kamerater, og skulle videre ut på byen. I Thereses gate på Bislett skal han krysse veien. Det er mørkt og han har ikke refleks.
Den møtende taxien kommer i stor fart. Den treffer kneet først, og leddbåndene ryker tvers av. Deretter er det hodet som skal kjenne taxiens vrede. Ambulansen kjører Axel rett til intensivavdelingen på Ullevål hvor han ligger i koma i en måned. Da han våkner opp, ser han et plastrør som stikker ut av magen. Han river det ut, han skal jo på byen. – Jeg lå i koma i en måned for så å nappe ut alt det som ga meg næring. Det førte til en halv måned til på Ullevål, forteller han.
Jeg lå i koma i en måned for så å nappe ut alt det som ga meg næring. Det førte til en halv måned til på Ullevål, forteller han.
Måtte lære alt på nytt
Sommeren 2014 startet den tøffe rehabiliteringsperioden. Første stopp var Sunnaas Sykehus på Nesodden. Axel selv er ikke klar over hvor skadet han er, og tror alt skal bli som før. Vennene som kommer på besøk er mer bekymret. Høyre del av Axels hjerne fikk store skader i ulykken, og han må lære seg alt på nytt. Sitte, snakke, spise og gå. De neste fire årene er han innom mange behandlingssteder.
Dagene fylles med legebesøk, fysisk trening, ulike former for terapi, psykologtimer og logoped. Selv om det kan være tunge stunder, klarer Axel hele tiden å holde motivasjonen oppe med god støtte fra moren og venner.
Et år på folkehøyskole
Høsten 2018 var han tilbake på skolebenken, og tilbragte et år på Lundheim Folkehøgskole som er en skole for personer med funksjonshemninger. Her gikk han på en sportslinje og matlinje hvor han utfordret seg selv i sportsaktiviteter og kokkekunst. – Jeg har alltid vært en aktiv person som elsker trening, og nå har jeg også blitt veldig glad i å lage mat. Det er spennende å se hvor mye kost og næring har å si for hvordan kroppene våre fungerer, sier han.
Jeg har alltid vært en aktiv person som elsker trening, og nå har jeg også blitt veldig glad i å lage mat. Det er spennende å se hvor mye kost og næring har å si for hvordan kroppene våre fungerer – Axel Karp
Sosiale behov
I dag fungerer Axel godt, selv om skadene fra ulykken alltid vil følge han. – Jeg er ikke like rask som før, og er veldig bevisst på hvem jeg omgir meg med. Jeg må ha mennesker som gir meg energi istedenfor å tappe meg. Han innrømmer å ha et stort sosialt behov; – Alle mennesker trenger noen å være sammen med, men jeg har kanskje et enda større behov ettersom jeg var vant til det før ulykken. Nå har jeg også blitt flinkere til å verdsette de nære ting. Bare det å kunne være sammen med familien og gjøre noe hyggelig som for eksempel å lage mat, setter jeg utrolig stor pris på.
Bli Zett-konferansen
Selv om han ikke har gått samme vei som andre på sin alder, har Axel planene klare. Han har akkurat flyttet til Horten hvor han håper å kunne hjelpe frivilligsentralen.
Arrangementet er i regi av Trygg Trafikk, og her forteller han sin historie. – Jeg gleder meg, og synes det er fint å kunne dele mine opplevelser, og minne folk på hvor viktig det er å bruke refleks. Hadde jeg gjort det selv, ville livet mitt vært helt annerledes, avslutter han.