Liten jeg? Langt ifra..

Jeg grugleder meg til showet i Ibsenhuset, må klype meg i armen når jeg tenker på det store bilde av meg som vil henge i foajeen, jeg er jo tross alt bare en liten gutt fra Skien. Det sier en ærlig Jan Thomas da vi møter han i salongen hans i Oslo. Akkurat her er det lite som vitner om en forsiktig gutt fra Skien. Fancy lokaler, fancy kunder og han selv, perfekt fra topp til tå. Det er helheten som gjelder, sier han med et lurt smil, enten det dreier seg om salongen hans eller om han selv. – Nytter ikke med flott antrekk dersom du glemmer skoene vet du, jeg blir litt usikker på om han adresserer det til meg.

skien-by-jt-6806

Mange tror alt er så enkelt for meg, men der tar de feil. Veien frem har vært hard og til tider nesten surrealistisk. Jan Thomas tenker tilbake på dagen han kom til Norge for første gang etter 20 år i USA. I hånden hadde han kun 200 dollar, men den mentale kofferten var full. Der lå det verktøy, vissheten om at det er blod, svette og tårer som gjelder. Selvtillit, trygghet og troen på seg selv. – Jeg har lært meg at selvtillit er avgjørende, jeg vet at jeg er best på mitt fag og jeg tør og si det. Jeg er litt Pippi. Det jeg ikke har prøvd skal jeg likevel få til, sier Jan Thomas med bestemthet i stemmen. Han har fått det til. Jan Thomas er Norges fremste stylist, kvinnene elsker han, magasiner står i kø for å bruke han og utenfor salongen i Parkveien står folk i gata og klemmer nesen mot ruten for å få et glimt av stylisten i aksjon. – Mange er litt nervøse når de kommer til meg, de lurer på antrekket sitt, hva tenker han om sminken, tilbehøret og skoene, men det er helt unødvendig. Jeg vil jo bare hjelpe dem, min ”Mission in life” er å få andre til å skinne. Jeg elsker jobben med å få det maksimale ut av en person. Jeg visste allerede på ungdomsskolen at jeg hadde talent for å gjøre folk vakre. Allerede da var jeg best til å stelle hår og jentene kom til meg, forteller Jan Thomas ivrig.

skien-by-jt-6802

Jan Thomas tilbrakte deler av barneårene på en liten øy på Vestlandet, et harmonisk liv men langt fra materialistisk. – Vi hadde lite og rutte med, men jeg følte aldri at jeg manglet noe. Jeg fikk være meg selv. På den tiden var jeg den eneste i platåsko og discosveis, mimrer stylisten. I 7 klasse flyttet han tilbake til Skien og først da fikk han følelsen av å være annerledes. Jan Thomas husker godt det spørsmålet som endret han for alltid; – Guttene spurte meg hvilket kjønn jeg var, da skjønte jeg at jeg ikke var som alle andre. Jeg svarte intetkjønn siden det hørtes naturlig ut for meg. Etter mye tankevirksomhet bestemte jeg meg for at jeg ikke ville endre meg. Jeg er perfekt i min egen person, jeg vil være meg. Det har jeg siden opprettholdt, janteloven knekker mange, sier Jan Thomas tankefullt.

skien-by-jt-6797

Fredag 21 oktober kommer stylisten til Ibsenhuset. Der gir han et interaktiv foredrag om sitt liv, om reisen fra Skien til Hollywood og tilbake. Helt usminket, brutalt ærlig sier han selv. – Gjennom foredraget ønsker jeg at publikum skal lære noe av meg, folk må forstå at livet er en reise ikke en destinasjon, det er aldri for sent å gjøre noe. Livet er ikke alltid lett men gjør du det du ønsker skikkelig blir det bra. Slurv er noe herk ikke slurv med livet ditt, sier Jan Thomas entusiastisk.

skien-by-jt-6844

I tillegg til foredraget sitt i Ibsenhuset skal Jan Thomas også gjøre det han er aller best til, nemlig gis oss gode tips og råd om klær, sminke og styling, en heldig utvalgt vil også få en ”total makeover”. Men hva med terningkastene spør vi litt nervøst; – Spontane terningkast kommer lover Jan Thomas med et smil. Han håper Grenlands kvinner pynter seg og kommer til Ibsenhuset denne fredag. – Tenk om ingen kommer sier han rett før vi skal dra, tenk om jeg blir stående på scenen alene! Med ett ser vi den lille gutten fra Skien, det er skummelt å komme hjem. Så damer dress dere opp, kjenn på selvtilliten, stor eller liten og innta Ibsenhuset fredag 21 oktober. Velkommen sier nå vi.

Kjøp billetter her