Lyser opp hjemmet ditt

I over hundre år har Auensens Elektriske lyst opp stuene til Skiens befolkning, og i disse dager fylles butikken opp med stemningsfulle lys.

– Etter 25 år i helsesektoren var det på tide å finne på noe nytt, sier eier Jane Berntz Haugen. – Jeg har alltid hatt interesse for interiør og hjem, så da jeg fikk muligheten til å kombinere jobb og hobby, var valget enkelt.
I dag er det fem år siden hun tok over tradisjonsrike Auensens Elektriske. Butikken som åpnet dørene for første gang i 1907, og som er en av Skiens eldste forretninger.

skien-by-auensens-4037

– På det meste var det over 30 ansatte her, og i mange år solgte butikken både hvitevarer og brunevarer, kan Jane fortelle oss.

I dag er antall ansatte litt mer beskjedent, og butikken selger i hovedsak lamper og belysning, men tro ikke det har ført til mindre aktivitet. – Nå som høstmørket er over oss, går vi inn i en hektisk periode. Vi har blant annet satt salgsrekorder på taklamper, så det er tydelig at folk har behov for lys i hjemmet sitt, sier Jane.

skien-by-auensens-4100
skien-by-auensens-4055

Populære lysrådgivere
En av butikkens mest populære tjenester er lysrådgivning. Kort fortalt handler det om å veilede kundene med å finne lamper som ikke bare er pene og gir bra lys, men som også passer inn sammen med resten av rommet.

skien-by-auensens-4004
skien-by-auensens-4010
skien-by-auensens-4025

– Å velge sofa, stoler og bord går stort sett greit for de fleste, men å velge rett belysning er ofte vanskeligere. Lampa er jo også et interiørelement. Derfor reiser vi ut til kunden, lytter til deres ønsker og behov samtidig som vi ser hvordan de bor. I etterkant lager vi et forslag med en pakkepris på belysning, og tjenesten er gratis hvis du kjøper lampene hos oss.

Jane er overbevist om at lysrådgivningstjenesten har vært viktig for butikken. – Skal du drive godt i Skien sentrum, må du tilby kundene noe mer. Vi kan ikke vente på at kundene skal komme inn til oss, vi må dra ut der de bor. Da bygger vi relasjoner, tillit og får lojale kunder.

skien-by-auensens-4013
skien-by-auensens-3999

Stort spenn i kunder
Med lokalisering i Skien sentrum skulle man tro at kundene kom fra samme by, men titt og ofte har de besøk fra både Vestfold og Aust-Agder. – Vi har et stort spenn av kunder både geografisk og aldersmessig, sier Mona Tjønnhaug som har jobbet i butikken i snart 4 år. – Her er alt fra unge mennesker som skal ha lamper til sitt første hjem og til de godt voksne.

skien-by-auensens-4110
skien-by-auensens-4035

Skreddersyr lampeskjermer
Auensens er også en av få forretninger i Grenland som kan tilby skreddersøm av lampeskjermer. – Hvis du ønsker å matche de nye gardinene med en gammel lampe, så kan vi skreddersy skjermen for deg. Ta med deg stoffet, og så fikser vi resten, forteller Jane.

– Og har du behov for en elektriker, så fikser vi det også. Vi kan levere hele verdikjeden, og det setter mange av kundene våre pris på, legger Mona til.

skien-by-auensens-4001
skien-by-auensens-4039

Trendy med varmt lys
Hva er den typiske lampemoten i år? – Nå er det klassisk, romantikk og hygge som gjelder. Kundene vil ha lamper som gir et lunt og varmt lys. Vi ser dessuten at det er mye bruk av farger, en klar motsetning til det stramme og minimalistiske utrykket som har preget interiørbildet på 2000-tallet, sier Jane.
– De mest populære merkene i butikken er Wegner, Davey Lighting og svenskproduserte Belid, og som medlem i Mesterlys-kjeden har vi tilgang på et enormt utvalg, så vi kan skaffe det meste, avslutter hun.

skien-by-auensens-4051