Nye sider av sentrum; En drøm for byen

Tenk deg et helt nytt kvartal midt i sentrum av Skien. Et kvartal med splitter nytt bibliotek, med butikker, cafeer, kontorer, boliger og kulturarenaer. Det høres ut som en drøm, men det kan faktisk bli virkelighet. Midt i debatten om hva som skal til for å redde sentrum kommer dette som et innovativt og spenstig forslag, en mulighet som vil sikre at folk bruker byen i årtider fremover. Nå er det opp til politikerne.

skien-by-bibliotek-kvartalet-idag
skien-by-bibliotek-kvartalet-skisse

Det er Grenland Invest og Bratsberg Gruppen som nå legger de spenstige planene på bordet for Skiens politikere. De to uredde eiendomsutviklerne vil satse stort, de har ambisjoner på vegne av byen. –Vi er veldig motiverte for å delta i utviklingen av Skien sentrum forteller Per Stian Dahle entusiastisk, å fornye et helt kvartal midt i indrefileten av Skien har vi veldig stor tro på. -Når debatten om plassering av nytt bibliotek satt i gang for fult tenkte vi at dette måtte jo være et perfekt sted.

Kvartalet det snakkes om er hele området fra Handelstorget, opp til Skistredet og alle gårdene i området mellom gågata og Prinsessegata, med andre ord store deler av sentrum. -Sammen med et fornyet Arkaden vil dette gi byen et utrolig løft og vil kunne utvikle Skien i år fremover, påpeker Dahle.

Prosjektet har de kalt Bibliotekkvartalet, selvsagt fordi det skal bygges rundt et helt nytt bibliotek, men dette prosjektet inneholder så mye mer, forteller Petter Øygarden. Kun 50% av arealet vil være bibliotek resten skal utvikles med forskjellig type næring, kultur og bolig, det vil skape liv i byen og ikke minst være et stabilt trekkplaster for folk i lang tid, et prosjekt for fremtiden, understreker Øygarden. De trekker også frem Ibsen, i dette nye kvartalet ønsker de å lage et helt nytt Ibsensenter. -Vi må gjøre Ibsen mer tilgjengelig, han bør være en del av sentrum sier Øygarden og tilføyer; -Ibsen er dessuten født i en av disse gårdene som inngår i prosjektplanen vår. De har også tenkt på tilknytning til andre kulturarenaer. Blant annet planlegger de en gangbru over fra Bibiotekkvartalet til kulturskolen og Ibsenhuset på andre siden. Kvartalet vil bli en kombinasjon av helt nye bygg samt bevare de gårdene som i dag er fredet.

Det er ingen tvil om at et slik prosjekt midt i byen vil kunne skape noe helt nytt i Skien, det vil bli en møteplass for folk, et sted for arbeid, hygge, informasjonsinnhenting og opplevelser. -Dette er så mye mer enn et bibliotek, forteller Øygarden. De to herrene håper folk liker planene og heier frem prosjektet. Avgjørelsen om hvor det nye biblioteket skal ligge blir tatt i august. Faller valget på Bibliotekkvartalet blir disse planene realisert.

Vi drømmer oss bort i tegningene, ser for oss et mer moderne sentrum, Skien i litt ny drakt om du vil, mye mennesker, en by med liv vi kan være
stolte av. Vi heier i alle fall.

Les mer om mulighetsprosjektet på grenlandinvest.no