Offensive ideer for Handelstorget

Bilde av Aziz Chaer, Kathrine Nakken og Håvard Nymoen Joansen foran Arkaden
Aziz Chaer, Kathrine Nakken og Håvard Nymoen Johansen foran Arkaden
Handelstorget, hjertet i Skien Sentrum. Det er her folk skal få den gode byfølelsen, her folk skal nyte byliv med handel og opplevelser, her skal det være aktiviteter til glede for innbyggerne, et sted du kan kjenne pulsen av Skien. Nå pusses gårdene rundt opp, men hva skjer med selve Handelstorget?

Det mangler ikke på ideer og tanker for selve torget, forteller byplanlegger og prosjektleder, Håvard Nymoen Johansen.  Handelstorget ble kraftig rustet opp for ca 10 år siden, men allerede nå er det tydelig at det er andre bruksbehov.  -Arkaden og flere andre, har spilt inn store vyer for området ned mot elva, nå er det vår oppgave i kommunen og lage en ideskisse for torget om hvordan det kan bli i årene fremover. Disse ideene håper vi kan tas inn i reguleringsplan på sikt, forklarer Håvard. Med flere sentrale aktører i byen som engasjerer seg og ønsker å være med å bidra til et aktivt sentrum gjør at Handelstorget i større grad må legges til rette for å være en arena for opplevelser.

Storstua ute

-Handelstorget bør bli «storstua» utendørs, smiler byutvikleren. Han røper at de jobber med et mer brukervennlig torg og et torg som kan huse mange folk og store arrangement, det er utfordrende i dag. -Illustrasjonsplanen skal være ferdige i løpet av høsten, men det jobbes samtidig med noe tiltak på kort sikt. Vi ønsker et levende Handelstorg med mye servering rundt, det skal vi legge til rette for, sier Håvard. Kommunen jobber også med en belysningsplan for hele sentrum. -For kommunen er det gode samarbeidet med alle de forskjellige aktørene svært verdifullt, vi fryder oss over engasjementet for sentrum, forteller byutvikleren.

Arkaden har planer

En av dem med store planer er Arkaden.  I kjent stil tegner og forteller senterleder Aziz Chaer om hva han har på blokka fremover. Sammen med Kathrine Nakken i Skien By lar de seg ikke stopp av litt bygging rundt på torget. Første som skjer er et nytt VM torg. -Første helgen i mars blir det VM torg under Ski VM. Vi skal ha storskjerm hvor vi viser øvelser gjennom helgen, vi kommer til å arrangere skisprint i sentrum, skikarusell for barn og skimarathon rundt i byen. Om kvelden blir det selvsagt Afterski, smiler Aziz. O´Learys står for servering og DJ Solli skal sørge for musikk og god stemning. I sommer kommer sykkelrittet Tour of Norway til å ha start på Handelstorget og gjengen på Arkaden har planer om å lage verdens lengste vannsklie ned gågata. -Hjerte av sentrum må leve, sier Aziz, nå er entusiasmen på topp, mange legger ned mye arbeid for å få en aktiv og fin by, vi skal gjøre vårt, forsikrer senterlederen. Han sender en liten pasning over til kommunen; -Vi må bare få biblioteket til Torget da blir alt helt topp, avslutter Aziz entusiastisk.

Fra 2020 blir Skien ny fylkeshovedstad i det sammenslåtte fylket Vestfold og Telemark, det kan også by på noen muligheter. -Vi jobber blant annet med å se på mulighetene til å få togstopp midt i byen forteller Håvard, gode kommunikasjonsløsninger fremover blir et av suksesskriteriene, vi må benytte anledningen, smiler byutvikleren.

 

HVA SKJER? Her finner du oversikt over noen av aktivitetene og arrangementene som skjer i 2019