På tur i Skien by – en reise fylt med gatekunst

Åge Samuelsen og Pål flaata-topp

Skien er som et stort og gratis utendørsgalleri. Rundt om i byen kan du oppleve malte skatter, ofte på de mest uventede steder. Vi guider deg gjennom hva Skien har å by på av gatekunst.

Her finner du byens feteste gatekunst

Fra mer avsidesliggende steder til travle nabolag i byen vår, finner du vegger og gatehjørner med fantastisk gatekunst. Gatekunsten ligger i et forholdsvis konsentrert område, noe som gjør det enkelt å utforske den til fots. Vi har plukket ut noen av høydepunktene – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige.

Trapp ved Ibsenhuset

Sjablong-graffiti laget av barn fra Skien ifm Barnas verdensdag i 2017. Gatekunstneren som var med på prosjektet heter Rodrigo V. Lisboa og er fra Brasil.
Les mer her

Oransje bølge - Holbergsgate 6 Eier av bygget: Hans Gundersen
Veggmaleri av Olaf Sagen
Veggmaleri av Olaf Sagen

Speed – Kverndalsgaten 8

Maleriet: Skien Cykkelfabrik ble dannet i dette bygget i 1926, og mannen på veggen er grunnleggeren Sigurd Erlandsson. Han hadde stua innenfor der hodet figurerer, og sykkelfabrikk i underetasjen hvor sykkelen «Speed» ble produsert. Verket er en hommage til Erlandsson og en litt bortglemt del av lokalhistorien. Selskapet designet og produserte sykler under merkevaren Speed frem til 1960. Selskapet ble relansert i 2017 med lansering av sykkelen Speed ONE. Skiens Cykkelfabrik holder fortsatt til i Kverndalsgata 8 midt i Skien sentrum.

Kunstnere: – Tor Andreas Petterson og Christoffer Dalen i Kontrast prosjekt. Oppdrag fra kommunen i forbindelse med prosjektet “Kverndalen i nytt lys”

«Med Hjerte for Skien» x «Art for all in the World»

Mye av gatekunsten som kan oppleves rundt om i Skien by er resultatet av samarbeidet mellom «Med Hjerte for Skien» og «Art for all in the World» Ideen og målet bak Gatekunst i Skien er å tilføre byen vakker kunst, glade farger, samt å gjøre det til en opplevelse å bevege seg rundt i bybildet. Mange av maleriene har en link til lokalhistorien og viser livet til borgere i Skien.

Vi har vært opptatt av lokalhistorie og tilhørighet. Å kjenne sin historie er med på å skape begge deler. Det er viktig å ta historien med seg inn i framtida. Da legger vi grunnlaget for identitet, lokalpatriotisme og stolthet over å være fra Skien -Trine fra «Med Hjerte for Skien»

Kverndalsgata 4

Maleriet er en honnør til Åge Samuelsen (1915-1987) og Paal Flaata (1968- ), samt et lite minne fra tiden da Norving fløy på Geiteryggen.

Kunstnere: Luis Lopez Alberto fra Peru. Utdannet ved Escuela Superior de Bellas Artes de Trujillo ” ESBAT, Peru. Assistent: Denisse Paulsen, fra Santiago Chile.

Lundegata

lundegata

Maleriet: Motiv i Lundegata er bla. inspirert av Snorres yngre Edda. Den venstre karakteren – personen som bærer en elg – symboliserer omsorg for dyreliv og natur. Personen holder et hveteaks – det symboliserer dyrking av jorda og sunne, rene landbruksprodukter.

I midten finner vi den hellige ur-kua Auðhumbla eller Audhumbla. Hun opptrer i Snorres Yngre Edda. Audhumbla gir melk og rikelig med næring til Yme, en urjotne som representerte mange av gudene i Norrøn mytologi.

Personen til høyre som river opp treet, symboliserer flyktninger som mistet sine røtter og sin identitet når de må flykte fra hjemlandet for å søke et bedre liv.

Kunstner: Aleksel Bordusov, utdannet arkitekt fra Ukrania. Aleksei er verdenskjent i Street Art-miljøet for sine slående visuelle bilder. Hans arbeider preger vegger over hele verden. Veggmaleriene er oftest inspirert av vitenskap, religion, mytologi.

Kongensgate 16

kongens gate 16

Maleriet viser Skien rundt 1600-tallet hvor Skien var en av de største trelasthandelsbyer i Norge. I det øvre venstre hjørne vises London som brenner i 1666. Ved gjenoppbyggingen av London ble store mengder trelast levert nettopp fra Skien.
Originalbildet er malt av Peter Feiberg, ca. 1830.

Kunstner: Eduardo Baquerizo de Sobrino fra Sevilla i Spania. Utdannet ved Kunst og Håndverkskolen i Sevilla. Han har laget malerier til private institusjoner i Roma og Padova og deltatt i flere internasjonale kunstfestivaler. Han jobber med hjemløse som finner tilbake til samfunnet gjennom kunsten. Assistenter var Esteban Suarez fra Columbia og Mohammad Alyounes, en ung enslig flyktning som er bosatt på Gulset.

Mølla

mølla

Maleriet:
Motivet på Mølla er designet etter ønske fra Norgesmøllene selv. De ønsket at veggen skulle ha korn som tema, og at bildet skulle inneholde mølledrift og kornsekker.

Kunstner:
Spaik Romero Guerra fra Mexico. Spaik er en urban kunstner, med fargerike verk. Han har gjort veggmalerier i både Sentral-og Sør-Amerika samt i Europa.
Assistenter: Tom Erik Nykaas og Fredrik Sandal fra Skien

Prinsessegata 1

prinsessegata 1

Maleriet er basert på et originalfoto fra Fiskeslepet anno 1910. Familien som sitter på brygga er angivelig emigranter som venter på båten som skal ta dem til Oslo og Amerikabåten.

Han har brukt seg selv, sin kone Desiree og hans to barn, Pearl 6 mnd og Rose 6 år som modeller sittende på brygga. Den hvithårede dama i midten ble også modell. Hun er en av førskolelærerne fra Betanien barnehage som var jevnlig på besøk mens David malte veggen.

Kunstner: David Milton Guinn fra Philadelphia, USA Han er professor i arkitektur. Han har hatt mange separatutstillinger, og er mottaker av en rekke utmerkelser og stipend.

Kirkegata

kirkegata

Maleriet illustrerer Bukkerittet fra Peer Gynt og er Ibsen-innslaget i prosjektet.
Kunstner: Spaik – Romero Guerra, Mexico.

Legg ut på kunstvandring med dette interaktive kartet over hva Skien har å by på av veggmalerier Et godt tips til alle som måtte være på utkikk etter en trivelig rusleløype for søndagsturen sin.