I lokalene på Klosterøya byr Teater Ibsen på varme, humoristiske, familievennlige og tankevekkende forestillinger. De produserer alt selv – fra teknikk til
rekvisitter og kostymer. Bli med bak scenen!
Teater Ibsen er Vestfold og Telemarks profesjonelle teater. Det ble etablert i 1975 som ett av de første regionteatrene i landet, da under navnet Telemark Teater. I mange år holdt teateret hus i historiske Festiviteten, før de flyttet til sine nåværende lokaler på Klosterøya i 2011.
I en av Norske Skogs tidligere produksjonshaller kan du få med deg varme, humoristiske, familievennlige og tankevekkende forestillinger. «Her produserer vi alt selv fra A til Å – rekvisitter, kostymer, lyd, lys og teknikk», forteller markedssjef Kristian Hauge.
Selvgjort er velgjort
I lokalene på Klosterøya har Teater Ibsen et eget verksted med snekker og smed, og en egen kostymeavdeling der symaskinen går sent og tidlig. «Veien er lang fra prosjektideen klekkes til den er klar for scenen.
Teater Ibsen har én fast skuespiller på åremål og 18 faste ansatte, i tillegg til innleid kompetanse ved behov. Blant dem en snekker, systue-leder, lydtekniker, smie-leder, teknisk sjef og produksjonsleder. «Det ligger mye håndverk og utallige arbeidstimer bak hver enkelt forestilling», utdyper Hauge.
Veien er lang fra prosjektideen klekkes til den er klar for scenen.
Kristian Hauge, Markedssjef
Made in Skien
I vinter kan du blant annet få med deg «Og hjertet er en kommune-farga regnbue», skrevet og regissert av Skiensgutten Mattis Herman Nyquist og dramatisert av slampoet Fredrik Høyer. Hovedrollen spilles av teater-legenden Anne Marit Jacobsen. Hun tok selv kontakt med Høyer etter å ha sett en av hans særegne opptredener med performativ poesi. «La oss finne på noe spennende», var oppfordringen. Som om ikke dèt var nok, er musikken laget av Skiensguttene Gard Nilssen og André Roligheten, to av verdens mest ettertraktede jazzmusikere. Det nyskrevne stykket er basert på samtaler med et tyvetalls Skienborgere og deres livshistorie. «Her er det rusmisbrukere, politikere, daglige ledere, hele spekteret. Det interessante er at de samme folkene og de samme skjebnene finnes overalt, noe som binder oss sammen på finurlig vis», sier Hauge.
Magisk juleforestilling
Tradisjon tro er det Skien Kulturskole som står bak årets juleforestilling. Det er ungdommene selv som har skrevet manuset og står på scenen. Forestillingen «Julies juleeventyr» spilles fra 4. desember til 12. desember. «Dette er et samarbeidsprosjekt fra start til slutt. Vi bidrar med vår kompetanse i manusarbeidet og på det tekniske med lyd, lys og scenografi. Dette blir en magisk julefortelling for hele familien med imponerende rekvisitter og sceneshow», forteller Hauge.
Regionalt og internasjonalt
Som regionteater har Teater Ibsen fast base i Skien, men har også som oppgave å servere teater til store deler av Vestfold og Telemark. Turen går til Rjukan, Vinje, Bø, Seljord, Notodden, Tokke, Larvik, Horten, Sandefjord og Nøtterøy. «Vi har med andre ord et stort nedslagsfelt», forteller Hauge.
Ibsen Awards, Norges internasjonale satsning på Ibsen, er også en del av teateret. Festivalen arrangeres annethvert år og består av utenlandske teatergrupper som tolker Ibsen-stykker. «Vi har blant annet hatt besøk fra Libanon, Filippinene, Egypt og Tyskland. Det er spennende å se hvordan Ibsen kan tolkes og gjøres relevant i alle slags kulturer», sier Hauge.