Sparebank 1 – Førstehjelp til alle 18-åringer

Da Jesper Van Der Molen fylte 18 år, takket han ja til en invitasjon til et møte med SpareBank 1 Telemark. Det var et klokt valg.

Vi møter Jesper Van Der Molen på Ulefoss. Til daglig går han siste året på realfag på Bø Videregående Skole. I tillegg til skolen trener han aktivt, har ekstrajobb på Meny Ulefoss og er i gang med å ta sertifikatet. Jesper er bankkunde i SpareBank 1 Telemark, og har vært kunde siden han flyttet til Ulefoss for tre år siden. Før det var han kunde i SpareBank 1 på Møre.
– Jeg har nok aldri vært spesielt interessert i bank og økonomi, men for noen måneder siden ble jeg invitert til en samtale med en av rådgiverne i SpareBank 1 Telemark. Jeg hadde veldig liten forkunnskap om bank og privatøkonomi, og tenkte at det uansett kunne være kjekt å ta en prat.
– I banken på Ulefoss ble jeg møtt av Aud Thorstensen som tok godt i mot meg, og vi hadde en fin prat på 20 minutter hvor hun fortalte meg om hvordan man kunne styre privatøkonomien på best mulig måte.

På spørsmålet vårt om han hadde et utbytte av samtalen, får vi kjapt svar.
– Den var veldig nyttig. Jeg kunne jo ingenting på forhånd, så jeg lærte masse. Jeg fikk også med meg en «førstehjelpsboks» som blant annet inneholdt et hefte som jeg har brukt mye i etterkant. Ikke bare for å lære mer om økonomi, men også fordi det inneholder mange andre nyttige tips som jeg kommer til å ta med meg når jeg skal begynne å studere på NTNU til høsten. Dette var alt fra mat-tips til «kjærleiksorientering» som både kjæresten min og jeg har satt stor pris på, sier han med et lurt smil.

Kommunikasjonsrådgiver i SpareBank 1 Telemark, Vibeke Jønholt forteller at banken vet at mange unge har liten kunnskap om privatøkonomi og
«Endelig 18», som konseptet heter, er ment å gi unge en større forståelse for økonomi. – Når du er 18 år kan du bestemme selv. Noen synes det er veldig spennende, andre synes det er skummelt. Det er lett å miste kontrollen på pengebruken når du kanskje må håndtere matinnkjøp og regninger selv, og veien til minus på kontoen kan være kort. «Endelig 18» gjør det litt lettere å gå inn i voksenlivet. Målet er å forklare bankproduktene på en enklere og morsom måte, forteller hun. – Først inviterer vi til en samtale som sendes ut til alle kunder i banken som fyller 18 år. Når samtalen er gjennomført får kunden med seg den nevnte «førstehjelpsboksen» og forhåpentligvis en større forståelse av bank og økonomi, legger hun til.

Alle som ønsker en ”Endelig 18”-samtale med SpareBank 1 Telemark kan sende en sms med kodeord ”e18” til 0260.
– Er du ikke kunde fikser vi det lett, sier Jønholt. Jesper Van Der Molen er svært glad for at han takket ja til invitasjonen fra banken. – Jeg hadde nok ikke tatt kontakt med banken selv, så det er fint å vite at jeg har en bank som hjelper meg med å ta fornuftige valg, avslutter han.