Tanker fra bankrådgiverne

Til daglig veileder de kundene sine fra banken i Torggata, men vi møter rådgiverne i SpareBank 1 Telemark til en prat på en café i sentrum. Her snakker vi om den spesielle tiden vi er inne i, julen som er over oss og året som skal komme

Julen er en fin tid for refleksjon. Vi tenker tilbake på det som har vært og retter blikket framover. En aktivitet rådgiverne i SpareBank 1 Telemark bedriver året rundt. Daglig veileder de kundene sine på økonomiske spørsmål, enten de har konkrete planer eller er usikre på hva som lønner seg for dem.

Drømmefinansiering
Året som rådgiver i SpareBank 1 Telemark har vært mer hektisk enn forventet. «Aldri har vi hatt mer å gjøre med tanke på å finansiere nordmenns drømmer», forteller Wenche C.K. Andersen. Søknadene om finansiering til ny bolig, båt, hytte, bobil og oppussing strømmer inn. Det er ingen tvil om at viruset har endret folks tankegang. Stadig flere erstatter utenlandsreiser med hytte og bobil. «Problemene oppstår når varmere strøk lokker igjen. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til denne typen investeringer, slik at man ikke taper mye penger når flere enn normalt vil selge igjen», sier Berit Olderøy Klæboe

Brennhett boligmarked
Den rekordlave styringsrenten har så langt trumfet høy arbeidsledighet og ført til et brennhett boligmarked. Rådgiverne er spente på hvordan markedet utvikler seg – og ikke minst hvordan pandemien vil påvirke folks forbruk i tiden som kommer. «Inntrykket er at kundene er mer bevisste på sparing og i større grad ser behovet for en bufferkonto. 2020 har vært et spesielt år for alle, men vi er positivt overrasket over folks omstillingsevne», forteller Eivind Gjerald.

Vårt råd er å tenke smart og gjøre innkjøpene over tid.

Eivind Gjerald, Rådgiver

Stødig rådgivning
Da Norge stengte ned i mars, fikk økonomisk rådgivning ben å gå på. SpareBank 1 Telemark har fokusert på å digitalisere kundene sine og forberede dem på en ny normal. «Vi har kontaktet kunder og informert om tjenester som kan lette bank-hverdagen deres», sier Einar Seiness.Å ha god kontroll på privatøkonomien er tross alt viktigere enn noensinne. «Kanskje spesielt når det gjelder pensjonssparing, for det er helt klart at summen fra folketrygden vil nedjusteres. Her har vi et ansvar for å ivareta kundenes interesser. Personforsikringer og bufferkontoer blir nok også mer aktuelt for folk flest», oppsummerer Seiness.

Smart julehandel
Overskrifter om høyt kjøpepress er en gjenganger hver jul. «Mange sprenger budsjettet på julegaver. Vårt råd er å tenke smart og gjøre innkjøpene over tid». De dyreste julegavene er gjerne dem far kjøper på lille julaften. «En klisje, men det er nok noe sant i det. Du kommer langt med å ha et bevisst forhold til forbruket ditt og snakke med oss om sparing», lyder det fra Eivind Gjerald.På tross av at vi betaler halv skatt i desember, handler nesten en million nordmenn julegaver på kreditt. «Vår oppfordring er å være nøye med å innbetale hele den benyttede kreditten til neste forfall. På den måten unngår du å betale unødvendige renter når festen er over», sier Berit Olderøy Klæboe.

Rådgivernes julehandel-tips:

  • Lag prioriteringslister.
  • Sett et budsjett og hold deg til det.
  • Julegaver kan kjøpes hele året.
  • Fordel innkjøpene over tid og følg med på salg og tilbud.
  • Ha et bevisst forhold til forbruket ditt og unngå impulskjøp.
  • Hold kontroll på kredittkortbruken.