Unge satser på aksjefond

«Unge i dag er nok mer bevist på at de også må belages seg på å spare en del til egen pensjon selv. Derfor velger flere unge sparing i fond, hvor avkastningen historisk er høyere og risikoen lavere med tanke på tidshorisonten de har på sparingen.

De siste årene har det vært en økning i fondssparingen blant unge voksne. Det merker de godt i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

«Vi ser at de unge i aldersgruppen 18 til 33 år er blitt flinke til å sette opp faste trekk til sparing i måneden hos oss, og i dag sparer de i snitt rundt 15 prosent mer enn de gjorde i 2019. Det er også i denne aldersgruppen at vi har hatt den største veksten i aksjespareavtaler, forteller Linda Velta regionbanksjef i Telemark for SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Mange unge håper nå på å få mer for pengene sine i fond, og historien viser høy avkastning.

Søker høyere avkastning
Å spare er noe banksjefen oppfordrer alle til å gjøre, enten på sparekonto eller i aksjefond. Kundene ønsker å få mer igjen for pengene sine, og utsiktene for å få høy og langsiktig avkastning er den hyppigste årsaken til at folk sparer i fond. Mange av de unge synes også at det er spennende å følge utviklingen i finansmarkedet.

«Historisk gir aksjesparingsavtaler en høyere avkastning over tid enn ved å ha pengene på en sparekonto, men aksjemarkedet svinger så her det viktig å tenke i et langsiktig perspektiv og være klar over risikoen», sier Velta.

Banken rådgir deg gjerne i valget av fond og hva som passer deg og dine behov best.

Opptatt av bærekraft
Det virker som mange unge har større fokus på sparing nå, og i tak med økt bevissthet og fokus rundt bærekraft, har det også blitt en økning i etterspørsel etter bærekraftige fond. Hele 40 prosent av de unge er opptatt av at investeringen de gjør skal ha en positiv påvirkning på miljø, arbeidsvilkår og menneskerettigheter. I gruppen over 50 år er bare 18 prosent opptatt av det samme, kommer det frem i en undersøkelse som Opinion har gjennomført for Verdipapirfondenes forening.

«Vi satser tungt innenfor bærekraft. For kundene våre innebærer det blant annet at vi har bærekraftscore på alle verdipapirfond, slik at det er enklere å orientere seg når de skal velge fond å investere i, forklarer Velta.

Fra sparekonto til aksjefond
Fortsatt er det de over 50 år som sparer mest hver måned, men kun 30 prosent i denne aldersgruppen har faste trekk til sparing i aksjefond. Dette skiller seg klart fra de yngre hvor altså hele 57 prosent av de som har faste trekk hos banken sparer i aksjefond.

«Unge i dag er nok mer bevist på at de også må belages seg på å spare en del til egen pensjon selv. Derfor velger flere unge sparing i fond, hvor avkastningen historisk er høyere og risikoen lavere med tanke på tidshorisonten de har på sparingen. Ett godt tips i denne forbindelse, ikke stopp å spare når du er ferdig med BSU-sparing, flytt den heller over i en fondsløsning for å sikre deg en god pensjon», sier Lars Gunnar Løvskeid Lokalbanksjef i Skien og Nome for SpareBank 1 Sørøst-Norge.

I SpareBank 1 Sørøst-Norge vil du få gode råd hvis du ønsker å starte med sparing i aksjefond, og de vil selvfølgelig hjelpe deg med å komme i gang med fondssparingen hvis du ønsker det. Banken er en lokalt forankret sparebank som brenner for lokalmiljøet og nærhet til deg som kunde, og du vil alltid møte flinke rådgivere som er klare til å hjelpe deg med de økonomiske valgene.