Vin i vinden

«På mine reiser i Frankrike drar jeg på markeder, går på antikk- og vintagebutikker eller reiser ut til vingårder og møter vinbøndene. På min vei finner jeg skatter som jeg tar med meg tilbake til Skien.

Det startet i det små, med en varebil som skulle hjem fra Frankrike. Dumt å returnere til Norge med tom bil, tenkte Maria Kuhlin og fylte bilen med gamle vintønner.

Da de skulle bytte lokaler for showrommet sitt, fant de ut at de skulle satse på butikk. Nå driver Kuhlin den populære Vindesign i Hjellen og selger det meste du kan tenke deg av gamle vinrelaterte ting.

«Her har vi de perfekte gavene til folk som liker og kjøper vin. Vi har varer du ikke får tak i noen andre steder», sier Kuhlin, om butikken som tilbyr det unike i vinsammenheng.

For vinelskeren
I den store, brune og gamle skinnsofaen i butikken setter Maria seg gjerne ned med kunder for å prate og diskutere vin. Rundt om i det rustikke lokalet er det vinkasser, champagnestativ, vinbur og hyller. «For kunden som ønsker seg noe unikt er det mye å velge mellom», sier Kuhlin.

Vakre vinkjølere, karaffler og druepresser, veiskilt og vinkart og ikke minst de store og små vintønnene som fyller butikken er populære varer som selges i butikken, på finn.no og gjennom Vindesign sin instagram og hjemmeside. Selv om det meste er vintage hos Kuhlin, selger Vindesign også nye vinglass av god kvalitet. Butikken har kunder som kommer langveis fra kun for å handle hos dem, og de leverer også til restauranter og hoteller i hele landet.

I verkstedet bak i butikken er det full produksjon av interiør og bruksgjenstander tilverket av gamle vintønner, designet av Vindesign. «Vi bruker de gamle tønnene som råmaterialer, og lager blant annet lysestaker, champagnekjølerstativ, matfjøler, fat og lamper som vi selger i butikken», forklarer hun.

Håndplukkede varer
Kuhlin kjører selv rundt i hele Frankrike og henter vinrelaterte produkter til butikken.

«På mine reiser i Frankrike drar jeg på markeder, går på antikk- og vintagebutikker eller reiser ut til vingårder og møter vinbøndene. På min vei finner jeg skatter som jeg tar med meg tilbake til Skien. Jeg har også folk i Frankrike som samler på ting til meg, og som jeg kommer og henter», forklarer Kuhlin. «Jeg prøver alltid å få tak i bakgrunnen og historien til varene jeg finner. Hvor den kommer fra og hva den har blitt brukt til er alltid interessant. Mange av kundene våre synes det er veldig morsomt å vite at kanskje akkurat den tingen de kjøper har stått på en herregård eller et slott, eller har vært i brukt i vinproduksjon i mange år».

Før jul vil butikken få inn en mengde franske delikatesser, håndplukket av Vindesign på sine reiser. Alt fra deilige vin-terriner til sjokladedekte druer. Kanskje som en smaksopplevelse til deg selv, eller som den perfekte gaven til noen som fortjener det.

Vinsmaking for alle
Kuhlin bistår i private vinsmakinger hvor man kan diskutere vin i sin egen sfære. Hver vinsmaking har sitt eget tema og med gode viner fra hele verden, der kombinasjonene mat og vin er i fokus. Under vinsmakingen vil man få smake på flere viner, spise litt god mat som er tilpasset perfekt kveldens smaking og lære noe gøy og nytt om vintypene.

«Sammen smaker vi og snakker oss gjennom vinene», forklarer Kuhlin. «Jeg prøver å snobbe det ned. Vin skal være gøy og trenger ikke være så dyrt. Derfor arrangerer jeg disse avslappede vinsmakingene hvor vi kan snakke sammen om vinene. Det her er min drømmejobb, det finnes ikke noe bedre», sier Maria Kuhlin entusiastisk.