Barsuksess i gågata

I løpet av drøye to år har Aleksander Stensrød Andersen og kameraten Martin Reidarsen gjort baren Folque til en av Skiens triveligste barer. Tro mot konseptet og omtanke for gjestene er suksessformelen.

Aleksander står bak bardisken i det vi kommer inn i lokalene han har tilbragt mesteparten av kveldene sine de siste årene. – Martin og jeg hadde snakket om å drive vårt eget utested i over 10 år, så da jeg flytta hjem begynte vi å jakte på lokaler. Vi ville vi ha et sted med bakgård, og som ikke var for stort. Da lokalene i Gågata ble ledige, slo vi til.

folque-bredde-4188
folque-bredde-4203
folque-bredde-4196

Hva var bakgrunnen for navnevalget?
– Vi syntes det var et navn som funka og som var lett å huske. Det passet godt til konseptet vårt, og dessuten er det mange fine ordspill i navnet. Et eksempel er stamgjestene våre som nå kaller seg for ”Folket”.

folque-bredde-4224
folque-hoyde-dj

Hva slags type utested ville dere starte?
– Vi var inspirert av små alternative utesteder som man gjerne finner i større byer. Vi ønsket å ta dette konseptet til Skien, og gi byen noe vi mener den manglet. Det innebar blant annet et utested med en tydelig musikkprofil. – Musikken står veldig sentralt på Folque, forteller Dejan Haluzan som er en av utestedets faste dj-er. – Vi spiller i hovedsak elektronika og hip-hop, og da gjerne musikk som du ikke har hørt før. VG-lista vil du derfor aldri høre hos oss. Musikken er smal, men den er god og definerer hvem vi er.

folque-bredde-bordtennis

Å drive utested medfører jo en viss risiko. Nå har dere holdt på i godt over to år, hva er suksessformelen?
– Jeg synes vi har vært flinke til å ha et variert program. Nå i høst starter vi opp en ny runde med bordtennis hvor alle kan hive seg med.
I tillegg har vi dj hver kveld (ons-lør), filmklubb, platemesse to ganger i året og bruker den flotte bakgården vår til både standup og ølsmaking fra Telemark Mikrobryggeri. Bryggeriet nede på Klosterøya er for øvrig vår faste leverandør av godt øl, tilføyer han.

Vi har også satset mye på gratiskonserter med artister som ikke nødvendigvis er kjente, men som likevel holder et høyt nivå. I morgen lørdag 9. juli får vi blant annet besøk av Fredrik Samuelsen aka dropK som er en elektronikaartist fra Porsgrunn. Et ubeskrevet blad for de fleste, men låtene hans har herjet alternativ-listene på Spotify i hele vår.

folque-hoyde-utekonsert
folque-hoyde-standup
folque-hoyde-vinsmak

Hvordan vil du beskrive den typiske Folque-gjesten?
-Det er ingen typisk Folque-gjest, men fellesnevneren er at menneskene her er åpne og nysgjerrige på ny musikk og nye bekjentskaper. Hos oss er alle velkomne så lenge de er greie med hverandre. Det spiller ingen rolle om du går i hoodie eller allværsjakke. Dresskode praktiseres ikke.

Stamgjest Thor Arne Kolberg er enig. –Her blir ingen stemplet, og det er det som gjør dette stedet unikt. Du kan komme og gå akkurat som du er.
– Det oppstår sjeldent bråk her, tilføyer Aleksander. – Jeg tror det har sammenheng med at vi aldri slipper inn mer enn 80-90 gjester. Da er det fortsatt grei plass til å bevege seg. Behagelig for gjestene, og mer oversiktlig for oss som jobber. På konserter har vi for eksempel maks plass til 60 stykker. Rett og slett fordi vi vil at alle skal få se bra, forteller Aleksander.

folque-bredde-bakgaarden
folque-hoyde-bakgaarden

Du har mye omtanke for gjestene dine?
– Ja, vi har det men så gjør vi dette fordi vi har en genuin interesse for det vi driver med. Vi kommer aldri til å bli millionærer, og det var heller aldri motivasjonen. Vi ville tilføre byen noe den manglet. Vi er glad i Skien og Folque er vårt bidrag, avslutter han.

folque-hel-bruk-aleksander

Folque ligger øverst i gågata i Skien, og har åpent fra kl. 17 fra onsdag til lørdag.