IBSENHUSET – kultur for alle!

Bor du i Skien eller omegn har du garantert et forhold til Ibsenhuset. Fantastiske barneforestillinger, store verdensstjerner, lokale artister, humor og jazz for å nevne noe, alt man kan ønske seg av kulturarrangementer – utvalget er stort, variert og imponerende.

Allerede kort tid etter andre verdenskrig dukket idèen om Ibsenhuset i Skien opp. Flere år senere, for over 40 år siden, kjempet daværende ordfører Sigurd Namløs videre for et kulturhus av en sånn størrelse at folk trodde han var gal. Han skal ha sagt følgende om de ambisiøse planene: ”Noen har spurt om vi har råd til å bygge et kulturhus av denne størrelse, jeg vil snu spørsmålet og spørre om vi har råd til å la være?” Med sin 800 kvadratmeter store foajé, Dovregubbens Hall med plass til ca 800 personer, og Peer Gynt som kan romme opp til 350, i tillegg til flere konferanserom og restaurant, var det en fremtidsrettet og oppsiktsvekkende visjon forkjemperne for kulturhuset jobbet hardt for å få gjennomført. I 1973 stod det ferdig; et fleksibelt og stort kulturhus i funkis-stil, et av de mest moderne kulturhusene i Norge. Og det er vi glad for i dag!

skienby_ibsenhuset_DSC8515

_DSC8501
_DSC8500

Vi tok en prat med PR- og markedsansvarlig Helle Kasin, og hun ga oss en rundtur på huset. Alle rom og saler har naturlig nok Ibsen-relaterte navn, og det er et fantastisk tilbud innenfor Ibsenhus-bygget. I kjelleren finner vi blant annet Hedvigs hybel, en møteplass og kafé for ungdom. Her arrangeres det også konserter og quiz. Helle skryter av kommunens ungdomsavdeling, Team Fritid; som pusset opp den flotte kaféen. Ibsenhuset er opptatt av å være et sted for alle, her er det rom for både store internasjonale stjerner, lokale artister og barn og unge.

_DSC8476
_DSC8491

Barnehager og skoleklasser kommer og ser på utstillinger, spiser niste og tar en tur på biblioteket. Det er flott med flere gode aktiviteter for barn og unge på samme sted.

I løpet av årene har det naturlig nok vært oppussing underveis, og det jobbes med nye heller på utsiden, hovedinngangen til Dovregubbens Hall har blitt flyttet, og kunstforeningen har flyttet til andre enden av lokalet. Hos Restaurant Henrik & Kompani i motsatt ende, kan du nå nyte småretter i baren i foajéen både før og etter arrangementer. Selve restauranten ligger i eget lokale innenfor Ibsenhusets vegger. I foajéen arrangeres det også fantastiske jazzkonserter.

_DSC8538

Ibsenhuset er et sted det er lett å trives i. Det er 18 ansatte fordelt på 14 årsverk som holder hjulene i gang. På vår lille rundtur hilser vi på en gjeng konsentrerte arbeidere, som holder på å rigge lys & lyd til et arrangement. Helle kan fortelle at lysmester Marek har jobbet i Ibsenhuset i 20 år – han var riktignok på turné ett år, men kom tilbake da Ibsenhuset var og ble det beste stedet å jobbe. Og det jobbes mye ”i kulissene” på Ibsenhuset, også utenom høysesong.

_DSC8406

Vi har også en fantastisk flink direktør i Knut Harald Pleym. Han reiser rundt i landet og ser mye god kultur, og tar med seg inspirasjon hjem igjen.

_DSC8418

Vi treffer på flere av de ansatte, og møtes med et smil og godt humør hele veien. Som Tommy Fink Grønland, husets altmuligmann, som alltid ordner opp. Og Kristina Celay, som har jobbet her i nesten 40 år. Hun har ansvaret for resepsjonen og billettsalg. For selv om billettsalget nå har tippet 50% på nett, er det fremdeles mange billetter som selges over disk. Det selges også billetter til andre arrangementer i nærområdet.

_DSC8440
_DSC8435

På Ibsenhuset planlegges, øves og forberedes det hele tiden. Høstprogrammet er allerede i gang, med imponerende mye forskjellig å velge i – over 80 kulturarrangementer frem til nyttår.

Sofaen og TV er vår største konkurrent, sier Helle. Det er viktig å bruke kulturtilbudet vi har for å kunne beholde det. Ta for eksempel barneteateret. De øver gjennom hele året til en forestilling, og da er det moro at det kommer folk. Det er menneskene som skaper stemningen, sier hun.

Det er sendt ut program for høsten 2015 til alle husstander i Telemark som har aviser. Vil du se programmet på nett, kan du gå inn på www.ibsenhuset.no.

Vi gleder oss til mange flotte kulturopplevelser i Ibsenhuset fremover!