Trendy smykkekolleksjon med røtter fra Skiens historie

Det er tidlig høstmorgen sent i oktober, og vi er med Elisabeth fra Gullsmed Moen ut på tur. Hun har tatt oss med til historisk grunn for å snakke om sitt siste tilskudd til smykkeserien hun har kalt Skiensmykket. Vi er på Klosterøya, hvor den første norske sølvdaleren ble laget, og som nå har inspirert Elisabeth til å designe et nytt smykke etter den originale Gimsøydaleren.

Vi spoler litt tilbake – helt til 2008 da Elisabeth bestemte seg for å lage Skiensmykket. En inspirasjonsrunde en sen kveld i Skien involverte naturligvis Ibsen, tømmerfløtere, Skien kirke og Victoria – alle elementer som fikk prege det aller første smykket. Hun startet et samarbeid med gullsmed og smykkedesigner Frode Færø i Bergen som ble begeistret for designet hennes, og så var eventyret i gang.

_DSC8885

Gimsøydaler-smykket ble lansert våren 2015, som det tredje hovedsmykket i serien. Det originale mønsteret til Gimsøydaleren har Kong Christian 3. på den ene siden og riksløven på den andre, noe Elisabeth videreførte på smykket. Hun er genuint opptatt av å formidle elementer av Skienshistorie og henter inspirasjon herfra når hun utarbeider idéer og design.

Skien har en begivenhetsrik historie, og deler av den er kanskje ikke så godt kjent

Hun forteller at det på 1100-tallet ble anlagt et Benediktinerkloster omtrent der Union tidligere hadde sitt fabrikkanlegg på Klosterøya. Dette ble Norges første nonnekloster. Klosteret var i virksomhet i 400 år, og opparbeidet seg store verdier som følge av den sentrale beliggenheten i forhold til reise og handelsveier på den tiden.

_DSC8848-wide

Vi må være stolte av byen vår og dens historie. Skien er en middelalderby med spennende historie, og gjennom mange år var Skien et maktsentrum.

På 1530 –tallet kom reformasjonen, og klosteret ble stengt. Alle bygninger tilfalt Kong Christian 3. av Danmark, som ble den største eiendomsbesitteren i Skien og omegn.

I de stengte klosterbygningene startet Kong Christian den 3. i stedet et myntstøperi hvor den første norske speciedaleren ble preget i 1546 med sølv fra Gulnes kobbergruver i Seljord. Gimsøydaleren er i dag den eldste kjente norske sølvdaleren. Ingen vet med nøyaktighet hvor mange mynter som ble preget ved Gimsøy kloster, og det finnes kun et fåtall igjen for ettertiden, noe som gjør Gimsøydaleren til en av Norges mest ettertraktede mynter. De myntene man kjenner til er noen få i privat eie, samt som gjenstand i noen eksklusive museumssamlinger.

_DSC8923
_DSC8935

Vi har laget både kjede og charms til armbånd av Gimsøydaleren. Jeg er opptatt av at de som kjøper smykkene skal kunne sette sitt personlige preg på det. Dette skal være et bruksvennlig smykke til alle anledninger.

_DSC8859

Skap variasjon i uttrykkene ved å sette sammen smykkene i ulike kombinasjoner

Elisabeth forteller at dette er et smykke som kan brukes av både kvinner og menn. Smykkene har blitt populære gaver, også som dåpsgaver.

Smykkeserien består altså av tre hovedsmykker og flere ulike charms; Skiensmykket, Vildanden og nå altså Gimsøydaleren. Charmsene har motiv som Telejenta, Ibsens hatt, Fløtemonumentet, Oppgangsdag og Gimsøydaleren i miniatyr.

Og på tegnebrett ligger planer for tollekniv og ørepynt. Skulle du ønsker noen av smykkene som ørepynt allerede nå, så kan de på verkstedet i butikken på Arkaden lage ørepynt av de ulike charmsene.

Vi avslutter vår historiske smykketur med klar luft og blader i gult og rødt, og kjenner på stoltheten over den flotte byen vår.

_DSC8849